Leiden is natuurlijk niet voor niets de ‘Stad van Ontdekkingen’, er valt een heleboel te ontdekken hier. Deze sleutelstad heeft maar liefst 13 museums, met onder andere dino’s en echte mummies. In deze blog een overzichtje met de museums die je eigenlijk niet mag missen. Zeker niet als inwoner.

Kijken bij de Egyptenaren
Zelf heb ik kortgeleden een Museumkaart aangeschaft en die bracht me gelijk in mijn één van mijn favoriete Leidse museums: het Rijksmuseum van Oudheden (of zoals de Leidenaren zeggen, het RMO). Dit geschiedenismuseum vind je aan éen van de mooiste Leidse grachten, namelijk het Rapenbrug.

In dit museum kun je een kijkje nemen bij de oude Egyptenaren, sterker nog, je kan er niet omheen. Wanneer je binnenkomt in het RMO loop je gelijk tegen een Egyptische tempel aan. Ook hebben ze hier mummies. Doodeng én heel vet. In het RMO vind je ook regelmatig een nieuwe tentoonstelling. Vanaf komende vrijdag (11 oktober) is er een tentoonstelling over Cyprus. Daar ga ik ook zeker weten een kijkje nemen.

Op bezoek bij de mummies…

Op bezoek bij T’rex
Een andere favoriet van mij is het Naturalis. De heropening van dit museum is nog geen maand geleden. Het museum was vanwege een renovatie bijna twee jaar dicht. Zelf ben ik er vanwege de drukte (sinds de heropening) nog niet geweest. Afgelopen vrijdag was het zelfs zo druk dat het Naturalis opriep om niet meer te komen. Wil je erheen? Doe dat dan niet in een vakantie.

Het Naturalis heeft een collectie van 40 miljoen objecten uit de natuurhistorie. Daarmee behoort het museum ook tot de top vijf wereldwijd, qua grootste natuurcollecties. Het leukste bij het Naturalis is natuurlijk de Dinotijd, hier vind je de inmiddels bekende T’rex. Eerder reisde de T’rex al de hele wereld over, maar nu heeft het een vast plekje in dit museum in Leiden. Zeker weten een bezoekje waard.

Wandelen tussen planten
Als laatste in dit lijstje de mooiste tuin van Leiden: de Hortus Botanicus. In de Hortus is het echt altijd mooi en dat is ook de reden dat ik er zo graag kom. Iedere keer verrast de Hortus me weer met een nieuwe bloeiende plantensoort. Zelfs nu het wat kouder wordt. Eén van mijn lievelingsplekjes in de Hortus is de enorme tropische kas met exotische plantsoorten (ook leuk voor Instagram foto’s haha).

De Hortus organiseert ook regelmatig leuke activiteiten, zoals workshops en wandelingen door de prachtige tuin. Momenteel is er ook een bijzondere tentoonstelling over de genezende werking van planten. Overigens kan je als Leidse student gratis naar binnen bij de Hortus, dat is toch top?

In éen van de tropische kassen

Ik hoop dat je bij deze geïnspireerd bent om een museumbezoekje te plannen. Na een dagje museum hoppen, kan je trouwens ook heerlijk eten in Leiden. Zie de blog van Stephanie voor wat smakelijke restauranttips.