Ik ben nu een jaar voorzitter van een kerncommissie binnen mijn studievereniging, en heb van alles geleerd tijdens dit jaar. Ik deel graag mijn ervaringen in deze blog!

 

Drie jaar geleden. Ik was nog geen twee dagen een student, maar er stond al een sollicitatiegesprek gepland voor de naar mijn mening leukste commissie van mijn studievereniging, namelijk de commissie die het verenigingsblad maakt. De sollicitatie ging goed en ik was aangenomen. Als redactielid schreef ik over allerhande medische en minder-medische onderwerpen en met de hele commissie wisten we vijfmaal per jaar een leuk blad op de deurmat van alle leden te bezorgen. Toen de hoofdredacteur tijdelijk minder tijd had, nam ik die functie samen met een ander commissielid met veel plezier over, en toen de toenmalige voorzitter coschappen ging lopen, leek het niet meer dan logisch dat een van de langstzittende commissieleden (ik) het stokje van de voorzitter over zou nemen. Een uitdaging, maar ik nam ‘m aan. Wat heb ik geleerd afgelopen jaar?

Keep calm you're in charge

1. Knopen doorhakken

Daar zat ik dan. Een voorzitter. Ik zit bij toekomstige sollicitaties, stel deadlines vast en zorg dat het verenigingsblad op een zo soepel mogelijke manier van thema-idee naar een pallet vol dozen gaat. Ik moet  belangrijke beslissingen nemen voor de hele commissie. Dat vind ik nog steeds wel moeilijk. Het liefst bespreek ik het met de hele commissie en zorg ik dat iedereen het ermee eens is, als een soort democratie uit de ideale wereld. Vaak is dat alleen niet echt haalbaar.
En ik zal het toegeven: ik ben gewoon niet echt goed in keuzes maken (zoals je al hebt kunnen lezen). En dat moet ik nu wel soms. Ook al is misschien niet altijd iedereen het ermee eens. Als voorzitter maak je keuzes waarvan jij denkt dat je het goed doet, en je bent verantwoordelijk voor die keuzes en waarom je ze gemaakt hebt. Dat leer ik beetje bij beetje. En ik ben dankbaar dat ik dat leer, want dat komt later zeker van pas.

 

2. Uit je comfortzone

Toen ik ooit bij de Predoctor kwam, kwam ik daar voor het schrijven, voor het creatief bezig zijn met anderen, en ook een beetje om nieuwe mensen te leren kennen. Verder was ik niet zo super bij de studievereniging betrokken. Dan is het wel vreemd als je nu dan ineens bij sommige activiteiten “verwacht” wordt. Het hoort erbij. En soms is het nog leuk ook.
In het publiek spreken. Is nooit echt mijn ding geweest. Maar op de lustrumavond die we met de commissie hadden georganiseerd, werd er uiteraard een soort van mij verwacht dat ik een welkomstpraatje hield. Ik had een blaadje, dat hielp. Maar het ging ook gewoon heel goed. En ik voelde me supertrots daarna, op mezelf en op mijn commissie! En de pubquiz hosten daarna ging ook net zo goed.
Het voorzitterschap van de commissie overnemen heeft me geleerd dat je af en toe uit je comfortzone moet, omdat dat een soort van van je verwacht wordt, en dat dat vaak zo meevalt, dat je steeds vaker uit je comfortzone wilt.

lustrumavond-pubquiz

3. Delegeren kun je leren

Ik ben ook in een roerig jaar voorzitter geworden. Het was een lustrumjaar, en voor het eerst (naar wij weten) in de geschiedenis van het verenigingsblad hebben wij dit groots gevierd met een lustrumavond en een extra dik lustrumnummer. Een erg stressvol begin, kan ik je wel vertellen. Ik wist wel: veel drukker gaat het ook waarschijnlijk niet worden. Dus alles daarna valt dan in theorie wel weer mee. Ook waren we afgelopen jaar een beetje onderbezet (we zijn een doorlopende commissie met variabele aantallen), wat voor ieder commissielid voor extra werk zorgde. Zo was ik zelf naast voorzitter nog parttime hoofdredacteur en redactielid. Dat ga ik komend jaar hopelijk beter doen: delegeren kun je leren. Maar het is moeilijker dan ik dacht. Ik voel me veel te verantwoordelijk, en vind het ook leuk om te doen! Maar te veel is te veel. Ik ben er om alles in goede banen te leiden en eventueel in te vallen – maar niet standaard.

 

Ik heb erg veel zin in het nieuwe jaar, en neem alles wat ik vorig jaar geleerd heb mee naar dit jaar, om het nóg beter te gaan doen!

 

Wat is jouw ervaring met leiding geven aan een commissie?