peak productivityIn mijn vorige blog vertelde ik hoe de student gedoemd is om vrij te zijn. Zonder colleges of wekelijkse deadlines kan het moeilijk zijn om jezelf te motiveren om aan de slag te gaan. Er mist urgentie. Er is geen reden om nu op te staan, geen reden om nu niet op Facebook te zitten en geen reden om nu in de boeken te duiken. Dit kan leiden tot wat ik noem een ‘dagritmestoornis’. Wanneer het niet lukt om zelf de nodige structuur in je leven te brengen, kunnen je dagen enorm onproductief worden. Je dag begint laat, eindigt vroeg en daar tussenin gebeurt bar weinig. Daarom presenteer ik vijf tips om effectiever te studeren, oftewel een dagritmestoornis te bestrijden.

1. Bedenk wat je motiveert en belemmert

Begin bij jezelf. Wanneer raak je afgeleid en wat zijn momenten dat je juist wel gemotiveerd raakt? Probeer die momenten na te bootsen. Werk je beter thuis of in de UB? Werk je graag in gezelschap of alleen? Als je dit voor jezelf in kaart hebt, komen de moeilijkere stappen: je goede voornemens daadwerkelijk uitvoeren.

2. Spreek af in de UB (of een andere studeerplek)

Zorg dat je een reden hebt om op te staan en maak een afspraak met een vriend of studiegenoot om ’s ochtends in de UB te zijn. Wanneer je iemand anders bij jouw plan betrekt, creëer je een sociale druk die je wellicht net tegenhoudt nog een keer op snooze te drukken. Je voelt je verantwoordelijk voor het vroege opstaan van de ander, dus zul je er zelf ook aan moeten geloven.

3. Maak een dag-lijstje van 3 dingen

Start de dag door een lijstje te maken van drie dingen die je gedaan wilt hebben. Dit hoeven geen grote dingen te zijn – een volledige paper schrijven – en ook niet per se studie-gerelateerd. Het is des te beter als het lijstje niet te ingewikkeld is. Drie dingen die je voor de lunch al af kunt hebben? Prima! Geef jezelf een beloning als je het lijstje hebt afgerond. Het lijstje voorkomt dat je verandert in een wanhopig hoopje student, omdat het je taken behapbaar houdt. Bovendien zal je zien dat wanneer je die drie dingen gedaan hebt, een gevoel van voldoening je motivatie versterkt: dat viel wel mee, je kunt nog wel wat doen!

http://phdcomics.com/comics/archive/phd092910s.gif

4. Beperk afleiding

Zet je telefoon uit en blokkeer aanlokkelijke websites (hiervoor bestaan tal van apps en add-ons). Natuurlijk weet je wel dat je dit zou moeten doen. Maar wees eerlijk: doe je het ook echt? Je kunt ervoor kiezen het driedingenlijstje als hoofdprioriteiten van de dag te zien: je doet eerst deze dingen en daarna zie je wel weer verder. Dus ook je mail checken doe je niet voordat het lijstje af is!

5. Wees niet te streng voor jezelf

Als je je eigen leven moet indelen, ben je zelf je grootste vijand. Niet omdat je niet gefocust bent, maar omdat je jezelf dat kwalijk neemt. Iedereen heeft wel eens een off-day. Dat geeft niet. Pak een glas limonade en het komt wel goed, schatje. Morgen is er weer een dag. Probeer ook niet te veel te willen doen. Sommige dingen kosten stiekem meer tijd dan je denkt. Een essay schrijven is niet alleen woorden op papier zetten, het is ook lezen, reflecteren op de literatuur, je mening vormen en nadenken over de structuur van je tekst. Dat kost ook tijd! Wees niet te streng voor jezelf.

Ik hoop dat deze tips je net dat duwtje in de rug geven om alles te doen waarvan je wist dat het verstandig was, maar wat je toch nooit deed. Sta op tijd op, stel prioriteiten, beperk afleidingen en wil niet te veel. Het helpt echt! Welke tips heb jij om effectiever te studeren?

Hey-you-can-do-it