De Franse filosoof Jean-Paul Sartre zei: ‘De mens is gedoemd om vrij te zijn’ (L’homme est condamné à être libre). Hij heeft toen vast aan zijn studententijd gedacht.

Volgens het existentialisme van Sartre heeft elk mens de mogelijkheid om zijn leven zelf in te delen. Zeggen dat je iets niet mag doen of er geen tijd voor hebt, zijn slechts smoesjes. Je hebt altijd een keuze. Die keuze is zowel een zegen als een vloek: je kunt alles doen wat je wilt, maar je móét ook altijd kiezen dus al je daden zijn volledig jouw verantwoordelijkheid.

Veel studenten hebben weinig college-uren en aanwezigheid daarbij is niet eens altijd verplicht. We hebben dus zeeën van vrije tijd. Die vrije tijd is natuurlijk niet helemaal vrij, want om je tentamens te halen, moet er wel gestudeerd worden. Maar je mag je tijd wel helemaal zelf indelen. Daarom kunnen studenten doordeweeks lekker een terrasje pakken bij mooi weer of midden in het semester een weekje op vakantie gaan. Heerlijk!

WerkenZelf je tijd in kunnen delen heeft ook een keerzijde. Alles wat je doet, moet je zelf beginnen. Als je te veel in de zon zit, word je op het tentamen afgestraft. En er is niemand anders die je de schuld kunt geven, niemand die jouw kostbare studietijd van je heeft geroofd; je bent zelf ultiem verantwoordelijk.

Zelf je tijd moeten indelen kost een hoop energie en vergt een hoop zelfdiscipline. Elke ochtend hoef je alleen maar op te staan omdat je zelf wilt studeren. Er is geen verplichting die je dwingt. Elke keer dat je aandacht afdwaalt naar de keuken die toch wel erg vies is en waar bovendien nog een halve week afwas staat, ben jij de enige die bepaalt welke activiteit prioriteit heeft. Elk moment dat je computerscherm Facebook laat zien in plaats van het lege Word-document waar je naar hoort te staren, kan alleen jij terugkeren en het document vullen met intelligente zinnen. Niemand die je controleert.

Ik denk dat veel studenten tegen disciplineproblemen aanlopen. Meestal gaat dit met ups en downs. In mijn volgende blog zal ik vertellen hoe ik probeer uit mijn werkdips te komen en daar zo lang mogelijk uit te blijven. Een ding is zeker: je moet het zelf doen, want de student is gedoemd vrij te zijn.

Door to door existentialism

Fragment van ‘Door to Door Existentialism’, http://existentialcomics.com/comic/178.