De feestdagen van 2018 liggen weer achter ons, en de koelkasten liggen vol met restjes. Restjes gaan altijd met goede bedoelingen de koelkast in, om vervolgens twee weken later harig en groen achter uit de koelkast verwijderd te worden. Zonde! Hoe ga je het beste om met restjes?
Restjes? Ja, restjes. Als je enkel voor jezelf moet koken, heb je gegarandeerd wel eens restjes over. Als je voor een recept voor vier personen één courgette nodig hebt, ga je niet voor één persoon de hele courgette opsnijden. Die belandt dan in de koelkast. En wat doe je daar dan mee?

 

Restjes groente

Een halve courgette, een paprika die echt gebruikt moet worden, champignons… Als ik zo’n rijtje hoor, dan vormen de oplossingen zich automatisch in mijn hoofd.
 1. Pastasaus. Mijn ideale pastasaus bevat héél véél groenten. Superhandig dus als je wat restjes groenten over hebt. Paprika, courgette, aubergine, uien, champignons – het kan allemaal prima in een pasta. Spinazie kan ook heel goed, maar dat past niet bij alles vind ik persoonlijk. Combineer spinazie bijvoorbeeld met champignons en paprika. Snijd de groenten klein, bak ze met wat olie gaar, en voeg tomatensaus toe. Kruiden toevoegen (basilicum, oregano, tijm, rozemarijn), beetje pasta naar keuze koken, en klaar is je pasta! Ook overgebleven olijfjes of zongedroogde tomaatjes kunnen heel goed in je pasta. Daar dan weer een kliekje van over? Hup in een bakje en linea recta de vriezer in – ook een lunchtopper voor de volgende dag.
 2. Couscous. Als ik niet weet wat ik moet koken, maak ik vaak couscous. En je kan er heel goed al je overgebleven groenten in kwijt! Ook hier zijn paprika, courgette, aubergine, uien en champignons weer prima groenten om in te verwerken. Snijd de groenten klein, bak ze met wat olie gaar in de pan, voeg zo’n klein blikje tomatenpuree toe (en eventueel rozijnen!) en wat water, en stoof voor 15 minuten. Breng op smaak met ras el hanout. Bereid ondertussen de couscous (ik wel de couscous vaak in bouillon in plaats van water, dat geeft iets meer smaak). Ook lekker met een restje feta!
 3. Soep. Ik heb het al eens eerder over soep gehad. Soep maken is zo simpel als groenten gaar koken in bouillon en met een staafmixer glad pureren. Ideaal dus om restjes in te verwerken! Enige regel is dat je een beetje op de kleur van de groenten moet letten, om het er enigszins appetijtelijk uit te laten zien.
Ideeën voor restjes - Voedingscentrum

 

Altijd-goed combinaties van je restjes

 • Paprika-courgette-aubergine
 • Champignons-spinazie
 • Zoete aardappel-wortel-rode linzen

 

Tips voor restjes

 • Restjes gekookte rijst, aardappel of pasta kan je ook prima nog gebruiken de volgende dag.
 • Heb je te veel vlees of vis gekocht? Vries dan het deel dat je niet direct opeet in. Vlees en vis blijft in de vriezer maanden goed. In de koelkast is een geopende verpakking vlees of vis maar 2 dagen goed.
 • Weet je al dat je je groenten niet meteen op kunt eten? Vries dat deel dan in. Snijd de groenten, kook ze kort en vries het in.
 • Restje brood over? Dat is nog prima voor tosti’s, wentelteefjes, een ovengerecht of croutons! Voorkomen dat je brood oud wordt? Vries je brood dan in en ontdooi alleen wat je nodig hebt.
 • Overrijp fruit, zoals bananen, over? Ideaal voor een smoothie! Of bak bijvoorbeeld een heerlijk bananenbrood. Overrijpe bananen zijn zo zoet dat je nauwelijks suiker meer nodig hebt.
 • Weet je echt niet wat je van je restjes moet maken? Websites als deze bieden je de optie een aantal ingrediënten uit je koelkast in te typen, waarmee ze dan alle recepten geven waar die ingrediënten in voor komen. Superhandig!

 

Wat doe jij met restjes, en wat is jouw tip?