Zo af en toe komt het zonnetje nu brutaal om de hoek kijken en dat zet ons Nederlanders gelijk op zijn kop. Terrasjes stromen vol en bitterballen en bier worden massaal besteld vanuit de luie terrasstoel. Leiden heeft gelukkig voor ieder wat wils als het om leuke karakteristieke tentjes gaat. Ik vind het heerlijk om na stage eens een andere route naar huis te fietsen om te kijken of ergens een nieuw tentje tevoorschijn is gekomen. Daarnaast vind ik het dan ook niet erg om, als ik een nieuw tentje tegenkom, deze eens aan de test te onderwerpen. Hier vind je een aantal van mijn lievelingstentjes die ik graag bezoek.

Nico’s eetwinkel
Nico’s eetwinkel is weer terug van weggeweest, aangezien ze in 1972 moesten

IMAG0043

Nico’s eetwinkel in de Morsstraat

sluiten en nu weer open zijn. In het begin kwamen er nog niet zo veel mensen, maar dat hield mij niet tegen om eens op bezoek te gaan. Als je binnenkomt, kom je eerst het winkelgedeelte tegen: in de vitrines liggen de heerlijkste kazen en vleeswaren en als je verder naar achter loopt kom je nog veel meer heerlijke producten tegen zoals allerlei oliën, patés, terrines en meer.  Het eetgedeelte zit aan de winkel vast en Nico gaat voor simpel doch overheerlijk. Voor 10 euro heb je een daghap, maar je moet niet denken aan schnitzel met patat. Ik kreeg een keer een heerlijke pasta met zeevruchten of een risotto met pastrami. Nico is een pareltje in de Morsstraat!

 

Boulderhal Kunststof

IMG-20160412-WA0002

Boulderhal Kunststof ligt aan de Rooseveltstraat, vlakbij het 5 meiplein

Dit lijkt misschien een beetje een gekke plek om voor te stellen, maar eigenlijk is de plek perfect. In deze hal kan je boulderen, dit is een sport waarbij je door middel van boulders – ook wel greepjes – je weg naar het eindpunt moet vinden. De muren zijn niet hoger dan vier meter, dus meer bescherming dan de dikke mat waar je jezelf gewoon op kunt laten vallen is niet nodig. Het is een leuke sport waar je vooral spierkracht en uithoudingsvermogen voor nodig hebt en routes zijn er in alle niveaus. Wanneer je klaar bent met boulderen begeef je je naar de lounge die aanvoelt als een huiskamer. Je kunt heerlijke koffie of speciaalbier krijgen en terwijl je aan je glas zipt kan je kijken hoe het de andere boulderaars vergaat. Een leuk plekje in Leiden!

Wijnbar Quartier Latin
Dit is een van mijn lievelingstentjes, maar helaas moet je hier wel een volleIMAG0048 beurs voor meenemen. Dit nieuwe tentje zit op de hoek tegenover de ingang van de Hooglandse Kerk. Als je binnen bent waan je je ook letterlijk in de gezellige steegjes van het Parijse Quatier Latin, klein detail daargelaten dat ze voornamelijk een Griekse keuken hebben. Vaak bieden ze voor 25 euro per persoon onbeperkt tapas aan, die met haar Griekse twist echt heerlijk zijn. Nu is het eten niet het duurst, maar de wijn. Ik ben gek op wijn en ze serveren hier echte pareltjes. Er is van alles, maar ik vind vooral de wat zwaardere rode wijnen het heerlijkst. Ook al heb je geen flauw benul van wat je wil hebben, de gastvrouw luistert graag naar je voorkeuren en komt met een fantastische wijn aanzetten. Niet helemaal ‘studentenbudgetproof’, maar zeker een aanrader als je een avond luxe wijn wilt drinken.

Door Biccie - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=20752107

Het café is vernoemd naar Clusius, een van de eerste botanici die voor de tuin zorgde

Café Clusius
Als bioloog vind ik dit al helemaal een heerlijke plek aangezien dit café bij de Hortus Botanicus hoort, maar ook alle andere studenten raad ik het terras van café Clusius ten zeerste aan. Ze hebben goede witte wijn, wat voor mij een groot pluspunt is. Daarnaast schijnt de zon hier de hele dag en kan je lekker wegzakken in het zachte meubilair. Je hebt het idee dat je een drankje doet in een rustig tuintje, een goede troost voor mensen die zelf geen tuin hebben (zoals ik). Ook heb ik horen zeggen dat de chocolademelk hier heel goed is. Een ander groot pluspunt is dat dit café tussen het Rapenburg en de UB ligt. Dus ben je klaar met studeren? Trakteer jezelf op een bezoek aan dit café (én wellicht een bezoekje aan de Hortus).

Er zijn nog veel meer lekkere plekjes te vinden en er komen er ook steeds meer bij. Zo kwam ik laatst langs een ander tentje dat ik ook heerlijk vind: Francobolli aan de Apothekersdijk. En opeens zie ik dat er aan de overkant een nieuw café is bijgekomen! Tijd om dit binnenkort eens te bezoeken. Natuurlijk hoeft een drankje drinken ook niet zo veel te kosten. Leiden heeft een aantal heerlijke parken waar je met een drankje best kunt zitten. Maar af en toe is het gewoon heerlijk om jezelf op een drankje te trakteren; kom maar op met die zomer!

IMAG0046