Yoga in de Hortus Botanicus, silent disco in het Sieboldhuis en hiërogliefen ontcijferen in het Rijksmuseum van Oudheden. Naar het museum gaan betekent al lang niet meer rond sloffen door saaie tentoonstellingen, maar tijdens de Museumnacht doen de Leidse musea er nog een schepje bovenop. Aan het einde van de avond heb je het gevoel dat je niet alleen een reis om de wereld hebt gemaakt, maar zelfs een reis door de tijd!

Museumnacht Leiden 19 mei 2017

Ik woon al vijf jaar in Leiden, maar had voor 19 mei alleen nog maar het Museum Volkenkunde bezocht, en dat omdat het bij een college hoorde. Daarom was het tijd om samen met een goede vriendin onze stad eens wat beter te leren kennen.

Tijdens Museumnacht Leiden mag je met één ticket vrijwel alle bekende musea van Leiden in. Vanaf 20:00 uur tot 01:00 uur ‘s nachts stroomt het Rapenburg vol met mensen en wordt de al gezellige vrijdagavond opgeleukt met dansoptredens op de Doelenbrug en Japans tromgeroffel. Vrolijk gekleurde tuktuks rijden rond om de bezoekers naar de verst gelegen musea te brengen, Molen de Valk aan de ene kant en de Sterrenwacht en Erfgoed Leiden aan de andere.

Pas op, demonen!

In het Museum Volkenkunde huist op dit moment de tentoonstelling Cool Japan, over de geschiedenis van de zo bekende tekenstijl van manga en anime. Er staan kasten vol manga om uit te proberen, oude spelcomputers waar je spelletjes kan spelen en er zijn zelfs echte cosplay kostuums te bewonderen. Een speciaal gedeelte van de tentoonstelling, alleen voor 12+, gaat over het Japanse horror genre. Je kunt er onder andere een scene van de originele Japanse film The Ring bekijken en er hangt een schilderij van een geest die daar bijna uit kruipt. Een van de leukste details vind ik dat op de rode lampen in Chinese karakters wordt gewaarschuwd voor demonen!

In het Sieboldhuis begeven we ons nog wat langer in Japanse sferen. Daar kijken we hoe een Japanse sushi-chef zijn sushi maakt en kunnen we een ema maken, een Japans wensbordje. Dan zijn we toe aan iets anders. De openingshal van het Rijksmuseum van Oudheden is omgetoverd tot een discotheek wat de muziek betreft. Onder het genot van een Egyptisch biertje kijken we naar een optreden van vier trommelaars op stelten. Het bier bevalt zo goed dat we even later weer achterin de rij aansluiten voor nog een glaasje!

Van Charles Darwin naar dessert uit de toekomst

Naturalis bevindt zich voor de Museumnacht tijdelijk in het Academiegebouw. Bij de ingang worden we verwelkomd door een oude man met een indrukwekkende baard die zich aan ons voorstelt als Charles Darwin. Binnen kunnen we aan de slag met het knopen van een DNA sleutelhanger – oftewel een macramé sleutelhanger in de vorm van een DNA streng. Even later komen we tot rust in de warme kassen van de Hortus Botanicus en wanen we ons in de Aziatische jungle. ’s Avonds door de sfeervol verlichte tuinen lopen is een bijzondere ervaring!

Op ons gemak steken we door naar Erfgoed Leiden, waar ze ons meenemen naar de toekomst. Ze laten ons een toekomst zien waar kweekvlees gewoon op het menu staat en we dodo-nuggets kunnen eten. Hun idee voor het dessert is kweekvlees ijs met smaken als meat fruit, dragon en Koningin Maxima. Als afsluiter bezoeken we Molen de Valk, voor een kijkje in het leven van een Leidse molenaar en een mooi uitzicht over nachtelijk Leiden.

Zelfs na zo’n vol programma hebben we nog lang niet alles gezien en gedaan. Dat betekent maar één ding, volgend jaar gaan we weer! Kom jij dan ook?