Het is weer Pasen! Dat is natuurlijk een goede smoes om allemaal lekkers te eten. Chocolaatjes in alle vormen en maten prijken in de etalages, de paasstollen gaan als warme broodjes over de toonbank en je gekookte eitje smaakt op deze dag van het jaar het allerlekkerst. Hoe is dat eitje eigenlijk ontstaan? Hoeveel moeite kost het een hen om een eitje te produceren dat nu zo mooi pronkt in je zelfgeschilderde eierdopje? Eitje, waar kom jij vandaan?

IMG-20160326-WA0000

Een redelijk geloofwaardige interpretatie van een cloaca

Wat we allemaal weten is dat een eitje uit een kip komt (de discussie kip-ei daargelaten). Daarom wijd ik graag uit over de romances die zich mogelijk voltrokken hebben om jouw eitje mede mogelijk te maken. Echter, er zijn geen romances. De haan zingt geen mooi liedje, maakt niet een mooi dansje en brengt zijn vrouw al helemaal geen cadeautjes. Hij bespringt haar van achter en grijpt haar bij haar nekveren zodat ze niet weg kan. Dan drukt hij zijn cloaca op die van haar. Vogels hebben een cloaca als geslachtsapparaat, dit is vergelijkbaar met een drukknopje van je blouse: twee rondje knoopjes die perfect op elkaar passen. Na 15 seconden is de daad gedaan en heeft het mannetje tussen de 100 en 5 miljard spermacellen bij het vrouwtje naar binnen gebracht. Gelukkig zijn de eieren die wij eten over het algemeen onbevrucht.

Sorbische_OstereierHet begint allemaal bij de eierstok van de kip. In tegenstelling tot mensen hebben kippen maar één eierstok, maar dit doet niet af aan de productie. De mens heeft namelijk geselecteerd op kippen die elke dag een ei kunnen leggen (een kip kan wel 3000 eieren per jaar leggen). Als eerste worden onrijpe eicellen geproduceerd, ook wel dooiers genaamd. De dooier bevat alle belangrijke voedingstoffen die het kuiken nodig heeft om de eerste 21 dagen te kunnen groeien. Dit bevat bijvoorbeeld veel vitaminen, eiwitten en goede vetzuren. Een goed ontbijtje dus!

Red_and_blue_Easter_eggs

Het produceren van een ei, alias een veilige en voedingsrijke omgeving voor het opgroeiende embryo, kost veel energie. Zo produceert de hen geen eieren tijdens ziekte, het wisselen van haar verenkleed of koude dagen. Ze heeft dan al haar energie nodig voor haar eigen lichaam. Hoewel het redelijk veel moeite kost om een ei te breken, is een ei niet massief. In de schaal zitten kleine poriën die zuurstof binnenlaten en koolstofdioxide en water naar buiten laten. Zo komt het dat je kunt testen of een ei nog vers is: een vers ei zinkt omdat het nog veel water bevat, een oud ei heeft al veel vocht verloren en bevat veel lucht, waardoor het blijft drijven.

Een ei is dus het eindproduct van een arbeidsintensief proces. Kippen zijn de harde werksters die iedere dag hun best doen om een mooi eitje af te leveren. Ironisch genoeg eten wij onze eitjes vaak in het weekend wanneer we vrij zijn, maar een kip heeft eigenlijk nooit een dagje vrij. De wetenschapper in mij kan tevreden aan een eitje beginnen: ik weet nu waar het vandaan komt. Ik wens jullie hele fijne Paasdagen en geniet van je eitje!