Het afgelopen semester was eigenlijk ingeruimd voor mijn scriptie. Ik bedacht al snel dat ik daar waarschijnlijk helemaal gek van zou worden. Alleen maar in de UB en thuis boeken lezen, nauwelijks meer contact hebben met medestudenten? Daar had ik geen zin in. Gelukkig mag je hier in Leiden zo veel keuzevakken doen als je zelf wilt, dus ik ging eens op zoek.

In maart begon mijn keuzevak. De docenten keken me verbaasd aan toen ik me voorstelde. Ik was namelijk de enige geesteswetenschapper bij het keuzevak Science and the Public: contemporary and historical perspectives, een vak van de masters Physics en Astronomy. “Hoe heb je dit vak in vredesnaam gevonden?” vroeg één van de docenten. Nou, heel simpel. De e-Studiegids, natuurlijk.

Aan het begin van mijn master was het me niet helemaal duidelijk welke vakken ik nou precies kon volgen. Natuurlijk wist ik dat ik in theorie bij alle masters in Leiden terecht kon, zolang de docent me maar wil toelaten en de examencommissie het nut van het vak inziet. Maar toch denken veel mensen er niet bij na om eens bij een andere faculteit te gaan kijken. Denkend dat je er niet voor in aanmerking komt, of dat het niet nuttig is voor je studie. Maar waarom? Nu je toch collegegeld betaalt, kun je net zo goed gebruik maken van alles wat de universiteit je te bieden heeft. Ik vind het erg jammer dat de faculteiten vaak gezien worden als losse eilandjes.

Eigenlijk was ik gewoon op zoek naar een nuttig vak dat me een beetje afleiding kon bieden. Ik besloot eens door de studiegids te bladeren, onder het kopje Keuzevakken. Heel handig, want hier staan alle vakken op een rijtje die vrij toegankelijk zijn voor alle studenten zolang je aan de toelatingseisen voldoet. En hier vond ik Science and the Public, een vak dat nota bene aansloot op het onderzoek dat ik voor mijn scriptie aan het doen was.

Nu ben ik door mijn studie nogal interdisciplinair ingesteld: ik ben me langzamerhand gaan specialiseren in de manier waarop wetenschap verspreid wordt naar een groter publiek. Maar ik ben niet de enige bij mijn studie die interdisciplinair bezig is. Eigenlijk zijn we dat allemaal, literatuur is allang niet meer het enige wat we behandelen bij Literary Studies. En daarom is die studiegids zo handig: als je halverwege je studie merkt dat je specialisatie een andere kant op gaat, kun je altijd nog eens zoeken of de uni niet toch nog het vak aanbiedt waar je nu iets aan hebt.

Nog een laatste toevoeging voor degenen die twijfelen tussen Leiden en een andere stad, omdat veel universiteiten uiteenlopende vakken aanbieden. Mocht je een keer een gaaf vak aan een andere universiteit zien, dan mag je dat als student van Leiden ook volgen. Gratis en zonder al te veel moeite. Alvast mijn excuses als je nu helemaal overweldigd wordt door het vakkenaanbod…

 

Physics