Wanneer kies je voor een opleiding in de veiligheid en dan met name, wanneer kies je voor de master Crisis and Security Management? Ik vond dat ontzettend moeilijk. Daarom deel ik hieronder mijn ervaringen met de master tot zo ver. Blijken mijn ervaringen voor jou een feest der herkenning, dan moet je zeker overwegen om te starten met Crisis and Security Management!

 1. Ik ben maatschappelijk betrokken en breed geïnteresseerd.
  Ik merkte aan mezelf dat ik iets wilde studeren waarmee ik uiteindelijk zou kunnen mee bouwen aan de maatschappij, na het volgen van een bachelor in Business Administration. Die conclusie trok ik nadat ik een commerciële baan opzegde omdat het me gewoonweg erg ongelukkig maakte. De master Crisis and Security Management is een master richting Public Administration en de materie is voor een groot deel gebaseerd op publieke vraagstukken. Beslissingen van overheden, beleidsstukken en publieke opinie zijn onderwerpen die we bestuderen en veiligheid behelst meestal veiligheid van maatschappijen Echter, ik wist niet zeker of ik uiteindelijk ook in de publieke sector zou willen werken. Daarom was het belangrijk voor me dat de master de mogelijkheid zou bieden om ook in de private sector aan de slag te kunnen. Dit maakte de master CSM ook een betere keuze voor mij dan bijvoorbeeld de master Management van de Publieke Sector. Je kunt je prima specialiseren in bijvoorbeeld digitale veiligheid of crisismanagement, bij uitstek geschikt voor private bedrijven.
 2. Ik heb een ethisch besef, maar ik kijk er ook voorbij.
  Ik heb een groot ethisch besef, gebaseerd op wat ik rechtvaardig vind. Er is in dit werkveld, maatschappelijke vraagstukken, een dunne lijn tussen wat ‘goed’ is en wat ‘slecht’ is. Concepten als de ‘juiste’ beslissing maken en doen wat ‘goed’ is leken me altijd vrij duidelijk. Echter, sinds ik ben begonnen aan deze master moet ik toegeven dat ik een stuk meer westers-georiënteerd ben dan ik in eerste instantie dacht. De afhandeling van vredesmissies geïnitieerd door de VN bijvoorbeeld, of de regels van de landen binnen het Schengenakkoord rondom migratie. Onderwerpen die voor iemand uit West-Europa, iemand als ik, andere dimensies aanspreken dan voor iemand uit bijvoorbeeld Syrië. Je leert hier wel verder te kijken dan je eigen principes.
 3. Ik wil iets actueels doen.
  Ik was op zoek naar een master waarbij uitdagingen voor de maatschappij waar ik zelf in leef worden behandeld. In de master CSM staat hedendaagse thematiek centraal. Dat wil zeggen dat het nieuws van het weekend op maandag in de collegezaal wordt behandeld. Natuurlijk is er oog voor het verleden, Security in Historical Perspective is bijvoorbeeld een vak dat lessen uit het verleden voorlegt, maar verder draait de master om actuele ontwikkelingen en veiligheidsissues die op dit moment effect hebben op de maatschappij.
 4. Ik zoek naar een faculteit met inspirerende, aanspreekbare docenten.
  Mijn master is niet mijn eerste universitaire ervaring, en het beeld van stoffige docenten die een monoloog komen houden van drie uur en dan weer weg schuifelen zonder iemand aan te spreken of een vraag te beantwoorden staat me nog goed bij. Via een meeloopdag en het praten met andere studenten kwam ik erachter dat de faculteit voor Governance en Global Affairs bestaat uit een groep experts en vakkundige docenten die middenin het veiligheidswerkveld actief zijn en ontzettend veel onderzoek doen. Dit betekent dat ik mijn docenten vaak zien in de actualiteit, zoals op televisie en in de krant, omdat zij vooral in Nederland direct betrokken zijn bij onderzoek en beleidsvorming rondom veiligheidsissues. De lesgeefmethodes van docenten zijn vaak heel interactief en er is altijd ruimte voor discussie (soms.heel.heel.heel.veel.discussie.super.leuk.) Er is veel expertise binnen de faculteit, waar je als student de vruchten van plukt. Oh en soms gaan ze mee naar het plein voor een biertje. Dat is ook nice.

Als het bovenstaande verhaal je aanstaat, of je ook heel graag mee wilt naar het plein volgend jaar, kom eens een kijken nemen!

Kijk voor meer informatie op de website, www.unileidenmasters.nl!