Het regent ‘ode’-blogs op het Leids Kwartiertje. Eerst schreef Michelle een ode aan haar supervisor, en Mirte schreef een ode aan Michael Crichton. Daarom is het mijn beurt voor een ode aan datgene wat onmisbaar voor elke archeoloog: de troffel! Dit stuk gereedschap is niet alleen handig in het veld, maar blijkt elke stage weer een wonderdoener voor tal van andere situaties. Voor de meesten zal dit wel bekend klinken. Niet overtuigd? Ik zal je vijf compleet willekeurige scenario’s geven, waar de troffel de uitkomst biedt.

Pannenkoeken bakken

Je kent het wel: je gaat op stage en alle buitenlanders houden maar niet op over hoe geweldig de Nederlandse pannenkoeken zijn. Je besluit te gaan bakken, maar terwijl de onderkant van het eerste misbaksel al begint te verbranden kom je erachter dat er geen spatel in de buurt is. Je weet dat je niet je vaders talent voor ‘pannenkoeken-in-de-lucht-omkeren’ bezit, dus je moet snel iets anders verzinnen. Gelukkig heb je nog je troffel op zak! Je steekt je wonderdoener onder de pannenkoek en keert hem om. Klus geklaard.

ezgif.com-resize(1)Scheren

Je kent het wel: je bent al een aantal weken op stage in een ver land, en je wordt plots gevraagd om een lezing te geven voor de koning/president/stamhoofd. Je hebt gedoucht, maar merkt op dat die baard (of in mijn geval sporadische plukjes haar) toch niet heel netjes staat. Helaas is ook je elektrische scheerapparaat leeg. Gelukkig heb je nog je troffel op zak!

ezgif.com-resize(3)Nu hoor ik de dames al roepen: ‘wij hebben helemaal geen baard’. Wees niet gevreesd, mocht je net naar het strand willen gaan en de hunk van de opgraving gaat ook mee, dan is deze tip ook toepasbaar op bijvoorbeeld de benen.

Verjaardagen vieren

Je kent het wel: je bent op de opgraving en er is iemand jarig. Jullie kopen voor de jarige job een lekkere verjaardagstaart en terwijl jullie al zingend de taart overhandigen, beseffen jullie dat jullie geen mes hebben om de taart aan te snijden. Gelukkig heb je nog je troffel op zak! Je pakt je troffel en snijdt de taart in stukken. Overigens kan je de troffel ook gebruiken als taartschep. Mochten jullie ook geen bordjes hebben, kun je de troffel ook gebruiken om je taartstuk omhoog te houden. Dan hoef je je handen ook niet zo vaak te wassen.

ezgif.com-resize(2)Bieropener

Je kent het wel: je bent op één van die beruchte archeologenfeestjes en er zijn flessen bier ingeslagen, maar plots beseffen jullie je dat er geen bieropener is. Gelukkig heb je nog je troffel op zak! Je plaatst die wonderdoener tegen de hals van die goudgele rakker en ontdoet het flesje van de kroonkurk. Het feest is gered!

ezgif.com-resizeEntertainment

Je kent het wel: je bent verantwoordelijk voor de entertainment na de opgraving. Je hebt besloten om samen met een gelukkige medestudent een messenwerpshow te geven, maar je bent helaas de messen vergeten. Gelukkig hebben jij en je medestudent nog enkele troffels op zak, die de show kunnen redden.

Jullie wachten natuurlijk op de volgende afbeelding. Helaas was net de batterij van mijn camera leeg toen ik dit wilde opnemen, dus ik heb hier geen gifje van.

and many more…

Er zijn natuurlijk tal van andere situaties op te noemen waar de troffel een uitkomst kan bieden. Ben je zelf ooit op stage in een wrange situatie geweest, waarbij de troffel de held van het verhaal werd? Deel jouw verhaal met ons in de reacties hieronder!