kimlan kl

Inmiddels is Kim-Lan afgestuurd, maar lees haar blogs hier terug!

Laatst gebeurde het me weer. Je ontmoet nieuwe mensen en onvermijdelijk komt de vraag langs: “Wat studeer je?” Antwoord: “Chinastudies”. Waar je bij antwoorden als “Bestuurskunde”, “Culturele antropologie” of “Kunstgeschiedenis” te horen krijgt: “Leuk, zeg!”, gaat het bij Chinastudies als volgt. Allereerst valt er een stilte. Je hoort de radartjes ratelen in hun hoofd. Tik-e-tik-e-tik-e. Na zo’n drie seconden komt er een “oh”, gevolgd door: “Wat kun je daarmee worden dan?”

Tja, geen idee, van alles eigenlijk. De volgende vraag is altijd: “Waarom heb je gekozen om dat te studeren?” Ook daar heb ik geen hip antwoord op. Na zeven jaar vwo wilde ik sowieso naar de universiteit omdat ik het zo zonde vond om na zeven naar vwo hbo te gaan doen (eigenlijk wilde ik altijd hbo Fotografie doen). Ik koos voor Chinastudies omdat ik van mijn ouders een hoop culturen heb meegekregen. Ik ben half Nederlands, half Surinaams, en een beetje Pools, Belgisch, Afrikaans, Indiaans en Chinees. Ik besloot om een klein stukje van mezelf uit te pluizen en ik koos voor China. Ik heb er nooit bij nagedacht wat ik ermee wilde worden, of kon doen. Achteraf denk ik dat het een slimme zet was, al moet dat nog blijken natuurlijk. Bij Geesteswetenschappen word je sowieso breed opgeleid, je leert hoe dan ook om goed te schrijven en je leert om analytisch en probleem oplossend te denken. Na je studie binnen Geesteswetenschappen ben je breed inzetbaar, dat is het idee.

Goed, diploma behaald na vier jaar zwoegen, klaar! En toen? Naast fotografie heeft journalistiek me altijd aangetrokken en toen ik in mijn tweede jaar de minor Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden voltooid had, was ik overtuigd: dat wilde ik later doen! Vandaar dat nu de keus is gevallen op de master Mediastudies, specialisatie Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Het belooft een spannend jaar te worden, met een combinatie van schrift en beeld, theorie en praktijk en leren en doen. Ik heb er nu al zin in!