Ik snap het heus wel. Je bent student, hebt het druk. Natúúrlijk schiet koken er dan wel eens bij in. Maar ik, enorme liefhebber van eten en koken, pleit ervoor dat lekker en gezond eten niet duur én niet moeilijk hoeft te zijn. Ook voor de arme student. Jullie kunnen dit! In deze blog staat soep centraal.

Ik ben echt zo’n fan van soep. Van soep warm je op van binnen, het is de ideale comfort food als het buiten guur is. Het liefst eet ik elke dag soep, want het kan toch heel gevarieerd zijn én het is het makkelijkste eten dat je kan maken. Het enige wat je nodig hebt is een grote pan, eventueel een staafmixer, en een aantal diepvriesbakjes. Want er is een bijkomend voordeel: soep kan je heel goed invriezen! Iedereen weet: je vriezer is je beste vriend. Heb je een keer geen zin/tijd/geld* (*doorhalen wat niet van toepassing is) om een maaltijd te koken? Dan kan je altijd nog je vriezer opentrekken en dat soepje van een maand geleden lekker opwarmen.

Rode linzensoep

 

Staafmixer klaar? Koken maar!

Mijn favoriete soep is gepureerde soep. Daar heb je dus een staafmixer voor nodig. Even een kleine investering, maar je gaat van ‘m houden, geloof mij! Het is zo ongelooflijk simpel: je gooit een aantal groenten bij elkaar, kookt het tot alles gaar is en zet de staafmixer erin. En terwijl je groenten staan te pruttelen, kan je dus gewoon wat anders doen! Natuurlijk kan je je soep dan naar smaak versieren met kruiden, of je kunt tijdens het koken gesneden gember of kokosmelk toevoegen. Hier zijn geen regels voor. Dat leer, of beter gezegd, proef je vanzelf! Er zijn talloze mogelijkheden denkbaar, en ik zal mijn favorieten hieronder delen.

Lezen tijdens het koken

 

 

Ideeën voor soep

 • Aardappels, prei en tuinerwten. Snijd de aardappels in stukken en de prei in ringen, kook in bouillon en voeg op het laatst de tuinerwten toe. Pureer het geheel als alles gaar is en breng op smaak met versgemalen peper. Serveren met gerookte kipreepjes en geroosterd amandelschaafsel.
 • Pompoen (en eventueel wortel). Snijd de pompoen en wortels in stukken (hoe kleiner de stukken, hoe eerder het gaar is), kook in bouillon en pureer het geheel als alles gaar is. Breng op smaak met versgemalen peper en kruiden (suggesties: kurkuma, komijn, kerriepoeder, beetje kaneel). Ook lekker met wat feta!
 • Rode linzen en wortel. Snijd de wortels en kook samen met de rode linzen in bouillon. Pureer het geheel als alles gaar is. Op smaak brengen met versgemalen peper en komijn(zaad).
 • Maïs en prei (met kidneybonen). Snijd prei en kook samen met de maïs in bouillon. Pureer het geheel met kokosmelk en voeg na het pureren de kidneybonen toe voor een meer vullende soep.
 • Wortel met sinaasappelsap (verrassend lekker!!). Snijd de wortels en kook met bouillon en sinaasappelsap. Pureer het geheel als alles gaar is. Op smaak brengen met versgemalen peper.

Genietend van soep

 

Tips voor bij het koken

 • Ikzelf begin mijn soep altijd met het fruiten van een gesnipperd uitje, maar dit kan je ook heel goed achterwege laten!
 • Laat de inhoud van je soep afhangen van de aanbiedingen! Is prei in de aanbieding? Mooi, dan gaat er prei in je soep! Wees niet bang om te experimenteren. Voor mooi uitziende soep kies je groenten die dezelfde kleur hebben, maar ook hier bestaan geen regels voor.
 • Ga aan het eind van de dag naar een markt in de buurt. De groenten zijn dan vaak afgeprijsd!
 • Is de soep te licht maar wil je het als hoofdmaaltijd eten? Dan kun je er wat brood bij eten, of bonen/linzen toevoegen aan je soep (na het pureren).
 • Maak een enorme hoeveelheid, geniet van een kommetje (of twee) warme soep en vries de rest in, in bakjes of zakjes! Noteer op de zakjes/bakjes wel wat voor soep het is, en op welke datum het is ingevroren. Het blijft zeker wel een paar maanden goed in de vriezer.
 • Een gevuld kruidenkastje is ook even een investering, maar je hebt er ontzettend lang plezier van! Wat mij betreft onmisbaar: versgemalen peper en zout, rozemarijn, tijm, oregano, kerriepoeder, komijn en kaneel.

Niemand hoeft zich ervoor te schamen om af en toe de Dominos-bezorger voor z’n deur te hebben staan. Met een pizza op z’n tijd is ook absoluut niets mis. En ik snap ook wel dat niet iedereen een keukenprins(es) is. Maar ik hoop dat ik genoeg inspiratie heb gegeven om eens lekker aan de slag te gaan in de keuken. Wat is jouw soepfavoriet? Succes met koken!!

 

Disclaimer: ik ben niet verantwoordelijk voor eventuele afgebrande keukens.