Studeren in het buitenland is niet goedkoop. Sterker nog, het kost bakken met geld. Maar, hoeveel precies? Waar ben ik het meeste geld aan kwijt? En, hoe kwam ik aan dat geld? Ik ga het je vertellen in dit blog. Of als je geen zin hebt om te lezen, check dan VanSlootenTV #5 over financiën.

Kosten

Eerst de kosten. Vooraf was mijn schatting dat dat ongeveer 10.000 euro zou zijn. Het grootste deel daarvan gaat op aan kosten die ik eigenlijk thuis ook zou maken zoals collegegeld, studiemateriaal, huur, kleding en eten. Bij elkaar opgeteld komt dat neer op ongeveer 7.000 euro. Mijn kosten voor eten kon ik al heel precies inschatten omdat ik gebruik maak van een ‘mealplan’. Er zijn verschillende soorten mealplans, maar ik heb 19 maaltijden per week in de kantines van de campus. Voordeel is dat ik nooit zelf hoef te koken.

Extra

Wat als extra gezien kan worden zijn onder andere de reisjes die ik tussendoor maak. Ik heb daarvoor 2.000 euro gereserveerd omdat ik meer dan alleen de campus wil zien. Een andere extra kostenpost is mijn zorgverzekering. Naast mijn oude die ik al had, moest ik een nieuwe William and Mary zorgverzekering afsluiten omdat de Nederlandse niet voldoende was. Dat kwam mij op een extra 1.000 euro te staan. Verder bestaan de extra kosten uit mijn vliegticket en het aanvragen van mijn visum. Dat laatste is niet alleen erg tijdrovend, maar zeker ook niet goedkoop.

Inkomsten

Hoe heb ik dat allemaal kunnen betalen? Ik heb eigenlijk twee grote inkomstenbronnen gehad; ik zelf en mijn ouders. Vorig jaar heb ik minder vakken gevolgd waardoor ik tijd had voor een baan van 20 uur naast mijn studie. Elke maand schoof ik een paar honderd euro opzij. Mijn andere inkomstenbron zijn mijn ouders. Zij vinden het erg waardevol voor mij om hier te studeren en betalen daarom ongeveer de helft van mijn kosten hier. Daar ben ik ze natuurlijk eeuwig dankbaar voor.

Kleinere inkomstenbronnen

Daarnaast heb ik nog wat andere kleine inkomstenbronnen. Zo heb ik de Lustra+ scholarship ter waarde van 450 euro binnengesleept. Het enige wat ik daarvoor moet doen is een rapport schrijven over wat ik hier geleerd heb. Het is een mooi bedrag, maar vergeleken met alle andere kosten een druppel op een gloeiende plaat. Een vierde bron van inkomsten is mijn ov-vergoeding. Ik heb die stop gezet waardoor ik nu recht heb op 89 euro per maand.

Relatief

Nu is dit natuurlijk een behoorlijke begroting, maar vergeleken met de Amerikaanse studenten valt het allemaal wel mee. Waar wij 2.000 euro collegegeld per jaar betalen, is dat voor hun al snel 10x duurder. Sterker nog, als je als Amerikaan niet uit de staat Virginia (waar mijn universiteit zich bevindt) komt, dan kan je collegegeld oplopen tot wel 50.000 dollar. In VanSlootenTV #6 vroeg ik een paar studenten wat zij kwijt zijn om te studeren.

Hieronder VanSlootenTV #5 over mijn kosten.

En hier VanSlootenTV #6 over de kosten van andere studenten. Wat vind jij van deze gigantische verschillen in kosten?