“Hoe doe je dat, 20 uur per week naast je master werken? Dat zou mij echt niet lukken hoor…”

Veel studenten maken zich zorgen over het doen van nevenactiviteiten naast de master. Ik zit nu halverwege mijn master en ik heb het afgelopen semester naast mijn studie minimaal 16 uur per week (en vaak wat meer) gewerkt, ik heb voor werk cursussen gevolgd, ik heb blogs geschreven, ik heb elke week met mijn jaarclub en dispuut afgesproken en ik heb al mijn mastervakken met goede cijfers afgerond.

Ik ga het niet ontkennen: de master is zeker zwaarder dan de bachelor, maar er is absoluut geen reden om te stoppen met je bijbaan/hobby/sociale leven. Het is slechts een kwestie van organiseren. Hieronder heb ik een aantal tips voor jullie om zo goed mogelijk je hoofd koel te houden tijdens je master (of tijdens je bachelor):

1)      Effectief studeren

Uit onderzoek is gebleken dat studenten die bij studie- of studentenverenigingen zitten, vaak beter presteren met hun studie dan niet-leden. Dit klinkt heel tegenstrijdig, want de eerste groep zal vaak meer verplichtingen hebben en minder kunnen studeren dan mensen die geen lid zijn. Maar juist omdat ze ‘beperkt’ tijd hebben gaan ze effectiever studeren. Dus als je een aantal nevenactiviteiten naast je master hebt, kan dit heel bevorderlijk zijn voor je studieresultaten. Tenminste, als je effectief studeert. Doe je mobiel uit en zet eventueel een blocker op je computer (www.getcoldturkey.com werkt bijvoorbeeld heel goed) en probeer haalbare doelen voor jezelf te stellen. Je zult zeker veel moeten studeren tijdens je master, dus maak goed gebruik van de tijd die je hebt. Gun jezelf pauzes, maar probeer je zoveel mogelijk te focussen op het werk dat je gedaan moet krijgen en bedenk eventueel een beloning voor als je klaar bent met je paper of tentamen.

2)      Prioriteiten stellen

Natuurlijk wil je tijdens je master (net zoals je deed tijdens de bachelor) op maandag met je jaarclub eten, op dinsdag feesten met je huis en woensdag drankjes doen met je dispuut. Ik zeg je alvast: dat gaat lastig worden. Drie keer per week feesten is, tijdens je master, erg lastig. Vooral als je de (kater)gevolgen daarvan de volgende dag moet dragen. Maar dat houdt niet in dat je maar gelijk afscheid moet nemen van je vrienden. Eet gezellig met ze en doe een drankje, maar zorg dat je de dag daarna weer in staat bent om fris en fruitig in de collegebanken te zitten.

3)      Plannen

Vooral als je de Bachelor Rechtsgeleerdheid hebt gedaan, dan weet je hoogstwaarschijnlijk al hoe je moet plannen. Deze bachelor heeft veel zelfstudie- dan contacturen en plannen is vanaf het begin erg belangrijk. Maar bij andere studies kan het zijn dat je veel meer contacturen hebt gehad tijdens de bachelor en dat je nu ineens veel meer zelf moet plannen. Ik kan je wel zeggen, tijdens je master zal je echt veel meer tijd uit moeten trekken om te studeren. Zorg dat je je werk, vrienden en sport daar omheen plant. Bijvoorbeeld, ik studeer het beste ’s middags en ’s avonds, dus ik zorg dat ik zoveel mogelijk ’s ochtends werk en dat ik na eten met mijn vriendinnen nog een paar uur kan studeren. Studeer je beter ’s ochtends? Ga dan vooral ’s avonds sporten en probeer (als het kan) met je baas te overleggen dat je zoveel mogelijk middag/avonddiensten krijgt.  Ik plan gemiddeld vier uur per dag in om te studeren en tijdens tentamens of essays is dit rond de acht uur per dag.

4)      Geef je grenzen aan

Iets wat ik lastig vond, maar wat erg belangrijk is, is dat je aangeeft wat je ‘grenzen’ zijn. Het gaat (vooral met papers en tentamens) soms echt heel druk worden en het is dan echt niet raar dat je die weken wat minder uren werkt of een keer niet bij je jaarclub/dispuut bent. Iedereen begrijpt dat de master belangrijk en druk is, dus wees niet bang om wat meer tijd voor jezelf en je studie te vragen.

5)      Gun jezelf wat rust

Ik – en bijna elke masterstudent die ik ken- heeft wel eens paniekaanvallen gehad. Ik had het vooral zwaar toen ik in één week een presentatie moest geven, een essay van 2.000 woorden moest schrijven en nog een tentamen moest voorbereiden. Maar vooral dan is het van belang om jezelf af en toe een uurtje rust te geven. Ik zeg niet dat je per vijf minuten dat je studeert een aflevering van Game of Thrones moet gaan kijken, maar als je je erg gestrest voelt, ga dan vooral een film kijken of even lekker sporten. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, dit helpt je erg met je studie en hierna kun je je vaak weer iets beter concentreren.