Een heleboel. Bepakt en beladen met twee trolleys, een rugzak en een grote koffer kwam ik drie maanden geleden aan in Londen. In deze blog deel ik mijn tips en tricks over het inpakken van je spullen voor je naar het buitenland vertrekt, want dat is moeilijker dan je denkt.

 

1. Maak een inpaklijst

Voordat je ook maar iets in een koffer stopt, is het belangrijk dat je een inpaklijst maakt voor jezelf. Ook als je normaal gesproken geen lijstjes maakt. Echt waar, op het moment dat je bijna vertrekt kan de spanning oplopen. Daarom moet je het direct neerpennen als je iets bedenkt dat mee moet. Want, zeker als je een heel eind van huis gaat, wil je niet daar aankomen en je laptop vergeten zijn. Je paspoort en uitwisselingsdocumenten zijn ook iets om niet thuis te laten liggen, dus zet ze op de lijst!

 

inpakken inpaklijst

Mijn inpaklijst voor mijn vertrek naar Londen

 

2. Oefen je minimalisme

Misschien heb je een tijdje geleden de blog van Hila gelezen over opruimen volgens de Konmari methode. Als je, zoals ik, niet zeker weet of dit wel iets voor je is en het wil proberen zonder direct van alles weg te gooien, ga studeren in het buitenland! Omdat je met geen mogelijkheid alles mee kan nemen, is dit een goed moment om uit te zoeken wat je echt nodig hebt en waar je zonder kan. Ik heb thuis een halve kledingkast, praktisch al mijn boeken, een hoop tassen, dvd’s, nostalgische spulletjes en mijn PlayStation achtergelaten. En ik moet zeggen, het meeste mis ik niet (raad eens wat ik wél mis?).

 

3. Ga niet alleen (als het kan)

‘Ja, ik vind het heel fijn dat je mee gaat voor morele support!’ is wat ik zei. ‘Yes, een extra trolley mee in de handbagage!’ is wat ik dacht. Dat is het voordeel van naar Londen verhuizen: het is niet zo ver weg en dus niet zo duur om iemand mee te nemen. En het was toch wel erg prettig om iemand te hebben die kon helpen met de koffers verslepen van het vliegveld via alle trappen in de tube-stations zonder lift naar mijn kamer. Maar dit kan natuurlijk alleen als je bestemming goedkoop te bereiken is en als er iemand tijd voor vrij kan maken. Ga je alleen, dan zijn tip 2 en 4 nog belangrijker voor je.

 

4. Koop spullen ter plekke

En om bagageruimtetekorten op te lossen: vergeet niet dat ze daar ook winkels hebben. Afhankelijk van wat er aanwezig is in jouw accommodatie (dit checken moet op de inpaklijst) is het verstandig om een aantal dingen te kopen bij aankomst. Denk aan beddengoed, handdoeken, borden, bestek, bekers en kookgerei. Deze spullen nemen heel veel ruimte in, terwijl je ze ook goedkoop kunt inslaan en achterlaten. Als je naar een land met een heel ander klimaat gaat, kan je daar ook nieuwe kleding kopen. Mijn gastuniversiteit heeft een lijst met winkels waar je deze dingen kunt vinden, kijk of jouw universiteit ook zoiets heeft. Megahandig!

 

5. Maak het jouw thuis

Ook al woon je er maar voor een relatief korte tijd, je kamer in je nieuwe woonplaats is toch je thuis. Zorg ervoor dat het vertrouwd voelt, want je zult daar een tijd alleen moeten wonen. Onderschat daarom niet het belang van het meenemen van foto’s van je familie, vrienden, huisdieren, partners, enzovoorts. Personaliseer je kamer op een manier die voor jou goed is. Ik heb bijvoorbeeld een prikbord in mijn kamer dat ik heb gevuld met een poster en verjaardagskaarten. Ook heb ik inmiddels de gewoonte om op toeristenattracties die ik heb bezocht een ansichtkaart te kopen. Dat zijn betaalbare, leuke aandenkens die prima op het prikbord kunnen.

 

prikbord Londen kamer

Het prikbord in mijn kamer

 

 

6. Smokkelen mag

Als het niet te duur is, mag je natuurlijk een bezoekje aan het thuisfront brengen. Neem je trolley mee en laad ‘m vol met alles dat niet mee kon op de heenreis. Disclaimer: alle spullen moeten ook mee terug, dus zorg dat je een plan hebt. Vraag bijvoorbeeld twee mensen om je op te komen halen, ‘omdat het gezellig is en omdat het zo lastig is om weg te gaan na die leuke tijd’. Maar smokkel alleen als dit haalbaar (en betaalbaar) is, anders wordt het inpakken nog vervelend als je weer naar huis gaat.

 

Hopelijk helpen deze tips om je verhuizing soepel te laten verlopen. Welke heb jij al toegepast? Of heb je het inpakken anders aangepakt? Laat het me weten!