Elke studiedag is een dag vol teksten. Ik lees boeken en artikelen, vat ze samen, maak aantekeningen en schrijf papers. Dit gaat ten koste van mijn zin om voor mijn plezier te lezen, me te verdiepen in fantastische verhalen. Films en series zijn een andere bron voor deze verhalen, maar ik wil ook wel eens van dat beeldscherm af. Mijn oplossing: podcasts.

Movies for your ears

Ik las graag, maar tegenwoordig raak ik nauwelijks een niet-studiegerelateerd boek aan. Ik houd er echter wel van nieuwe verhalen tot me te nemen. Het is heerlijk om jezelf te verliezen in een fictief personage of in een compleet andere wereld. Daarom ging ik op zoek naar een andere manier om fictie te ‘lezen’. Ik vond de podcast.

PodcastsPodcasts – een samentrekking van ‘iPod’ en ‘broadcast’ – zijn digitale radioshows. Je kunt ze vaak gratis downloaden van de iTunes Store, Soundcloud of de websites van de betreffende podcasts. Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten. Heel veel podcasts bestaan uit interviews tussen een host en een gast rond een bepaald thema. Je kunt het onderwerp zo gek niet bedenken of er bestaat een podcast over. Ik ben persoonlijk erg gecharmeerd van de fictie-podcasts, audio drama’s, of in goed Nederlands: hoorspelen. De slogan van podcast ‘The Truth’ beschrijft zijn hoorspelen treffend als ‘movies for your ears’.

Ideaal is dat je het luisteren van podcasts kunt combineren met andere activiteiten, zoals saaie klusjes of lange reizen. Twee mogelijke nadelen van podcasts zijn de taalbarrière en de reclames. De Nederlandse podcast-industrie staat (nog) op een laag pitje, dus als je moeite hebt Engelse verhalen te volgen, is het minder makkelijk om een interessante podcast te vinden. Daarnaast worden podcasts vaak gratis aangeboden met als prijs dat er meestal een sponsor wordt aangeprezen in de eerste twee minuten van een aflevering. Aangezien de sponsors van Amerikaanse podcasts bovendien meestal niet buiten de VS opereren, is dat even doorbijten.

Mijn tips voor podcasts

Laat die kleine kanttekeningen je er absoluut niet van weerhouden om eens een podcast uit te proberen. Ik zet mijn favoriete podcasts op een rijtje, maar denk eraan: er is nog veel meer!

1. The Truth

Ik noemde al even de slogan van The Truth: ‘movies for your ears’. Deze podcast doet zijn slogan eer aan. The Truth brengt tweewekelijks een kort hoorspel uit van ongeveer een kwartier. De verhalen variëren van een uit de hand gelopen maatschappijleerles (That’s Democracy) tot een kerstverhaal over een Big Brother Santa Claus (Naughty or Nice).

2. Welcome to Night Vale

Nog een tweewekelijkse podcast die in de vorm van locale radiouitzendingen het verhaal vertelt van een vreemd klein stadje in de Amerikaanse woestijn: Night Vale. Host Cecil neemt je mee door een aantal vaste rubrieken. Er gebeuren vreemde dingen in het stadje, maar iedereen doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

3. TANIS

In deze podcast volg je verslaggever Nick Silver die op zoek gaat naar een van de laatste mysteries in deze tijd waarin bijna alle kennis slechts één muisklik weg is. Hij komt op het spoor van een oude mythe, Tanis, maar wat de mythe precies inhoudt, daar kom je slechts stapje voor stapje achter.

4. Hardcore History

De enige non-fictie podcast die op het lijstje van een historicus niet mag ontbreken. Ex-radiopresentator Dan Carlin graaft zich telkens diep in in een historisch onderwerp om vervolgens audioboekwaardige afleveringen te publiceren. Van nucleaire wapens (The Destroyer of Worlds) tot de val van de Romeinse Republiek (Death Throes of the Republic), Dan Carlin brengt de geschiedenis tot leven.

Ik zou nog tal van andere podcasts kunnen noemen, maar dit lijkt me een goed begin van je reis door audioland. Ben jij ook helemaal weg van podcasts? Zijn er shows die ik echt moet luisteren? Zoek je zelf nog een nieuw drama? Laat het me weten!