Als filosofie student krijg je interessante reacties op je studiekeuze. Om te proberen alle vragen in een keer te beantwoorden en op alle reacties in een keer te reageren, heb ik hieronder de drie meest voorkomende onder elkaar gezet.

Toevallig is filosofie lezen mijn hobby!

Ik heb een keer in de Studentenclub NEXT gestaan, waar iemand op de dansvloer aan mij vroeg wat ik studeerde. Toen ik terug schreeuwde: ‘FILOSOFIE’, klonk voor de vrager het startschot om mij te vertellen dat hij zichzelf ook als een soort hobby filosoof beschouwde. Waarna ik moest luisteren naar een verhaal over lucide dromen.

Natuurlijk, ik studeer filosofie omdat ik het geweldig vind. Ik studeer ook nog eens ethische filosofie, dus moeilijke gedachte experimenten maken me blij. Maar niet altijd. Niet als ik diep in de nacht op de dansvloer sta. Ik probeer het te vergelijken met iemand die super moeilijke wiskunde studeert. Alhoewel diegene het waarschijnlijk fantastisch vindt, praten over of oplossen van moeilijke wiskundige problemen hoeft echt niet te gebeuren op elke verjaardag of borrel waar diegene komt. Het is heel knap dat je in je vrije tijd Heideggers De Vraag Naar de Techniek hebt gelezen, maar mijn tentamenweken zijn net voorbij dus ik wil het niet horen.

Vier filosofie studieboeken: de Leviathan van Hobbes, verzameld werk van middeleeuwse filosofie, A Theory of Justice van John Rawls en De vraag naar de techniek van Heidegger.
Een paar studieboeken, waaronder Heideggers De Vraag Naar de Techniek

Wat zou je nou met filosofie moeten doen later?!

Filosofie studeer je niet om opgeleid te worden tot filosoof, zoveel mag duidelijk zijn. Filosofie studeer je, omdat je het interessant/tof/leuk/spannend vindt. Dit is leuk, maar ook beangstigend (tenminste voor mij). Ondertussen ben ik namelijk ook aan het uitvogelen wat ik ermee kan doen in de hedendaagse maatschappij.

Om het erger te maken wordt bijna altijd gelijk nadat iemand erachter komt welke studie ik doe, aan mij gevraagd wat ik daar eigenlijk mee wil doen. Wil ik dan docent Levensvaardigheden worden? Nee. Ga je dan de rest van je leven een beetje nadenken over het leven? Nou, niet als een carrière. Ik ben zelf ook nog keihard bezig met het uitzoeken van mijn baankansen. Heb je een leuke suggestie? Zo niet, dan wil ik het er even niet over hebben voordat ik nog meer grijze haren ervan krijg.

Zoekresultaten voor de term 'carrière als filosoof'
Een zoektocht naar een carrière als filosoof

Heb je dan ook echt colleges?

De laatste van de drie reacties op een filosofie student is misschien wel de meest interessante. Sommigen lijken zich oprecht af te vragen wat ik dan toch eigenlijk doe tijdens mijn studie. In een ruimte zitten en gewoon nadenken? Heb je dan eigenlijk ook wel gewoon college? Ik vraag me af of filosofie al zo lang op de universiteit zou kunnen blijven bestaan als studie, als het echt een plek zou zijn voor studenten om in een ruimte te zitten en lekker na te denken.

Filosofie is een zware, precieze en structurele studie. Het is het begrijpen en beargumenteren van ingewikkelde vraagstukken en theorieën. Het zijn ingewikkelde teksten die gelezen moeten worden en lange colleges die gevolgd moeten worden. Als ik het zo opnoem, lijkt het me eigenlijk wel heerlijk om een cijfer te krijgen voor alleen maar nadenken. Oke, het is misschien waar dat ik een college heb gehad over oosterse filosofie wat gepaard ging met een meditatiesessie. Maar dat was uiteraard allemaal voor puur academische doeleinden.

Meer studenten komen overigens vooroordelen over hun studiekeuze tegen, kijk bijvoorbeeld eens hier. Dus, als iemand de volgende keer tegen je zegt dat hij/zij filosofie (of een andere voor jou onbekende studie) doet, hou deze reacties dan beter voor je. Namens een filosofie student, alvast bedankt!

Doe jij ook een studie waar je dit soort spannende reacties op krijgt? Laat het me weten in de reacties!