Ik zie het nog zo vaak gebeuren. Vrienden of kennissen die met vakantie gaan. Heel normaal natuurlijk. Wat echter wel opvallend is, is de hoeveelheid mensen die nog niet weet dat het behoorlijk gevaarlijk is om dat ook op social media te vermelden. Ik heb het nu natuurlijk niet over achteraf. Want dan is er niets gevaarlijks meer aan. Mijns inziens is het alleen maar leuk om te lezen wat voor mooie vakantie-avonturen je hebt meegemaakt.

Nee, het gaat om mensen die vooraf of tijdens hun vakantie berichten posten. Op zich ook leuk om te lezen, maar ik wil graag iedereen attenderen op het feit dat onze berichten, goed bedoeld, ook in de gaten worden gehouden door allerlei criminelen. Inbrekers schijnen internet af te speuren naar lege huizen. Heerlijk drie weken in Italië lezen zij als: Ik heb drie weken de tijd om op mijn gemak het huis leeg te halen. Nu zal het niet zo zwart-wit zijn, maar ik heb gehoord dat de criminelen op dit soort berichten azen.

Waarschijnlijk zullen velen zeggen: Maar mijn facebook is helemaal afgeschermd voor vreemden. Dus de criminelen komen dat toch niet te weten. Helaas is dat niet zo. Deze figuren zijn tot alles in staat. En het meest schrikbarende is dat veel inbrekers via via aan jou gerelateerd zijn. Dus vertrouw niet dat facebook afgeschermd is!

Een andere tip kreeg ik een aantal jaar geleden van een conducteur op het station. Ik had mijn adres op mijn koffer gezet, omdat ik met een busreis mee ging en ik wilde dat mijn koffer identificeerbaar zou zijn. Er schijnen dus ook criminelen rond te lopen op stations en vliegvelden en heel sneaky foto’s te maken van het adreslabel op koffers.

Gelukkig heb ik nog niemand gehoord van wie het huis is leeggehaald tijdens de vakantie, maar een open uitnodiging is natuurlijk het zelfde als je deur van het slot laten als je een avondje weg bent.

Inbraken in de zomerP.S. Ik hoop dat iedereen een fijne vakantie gehad heeft! En niet een ervaring als deze heeft meegemaakt.