Wanneer je iemand langs ziet lopen met een hipster-/ rocker-/ hiphop-/ indie-/ sloeberoutfit die met de ene hand tientallen plastic Grolsch-bekers balanceert en met de andere hand bekers van de grond raapt, weet je dat je op Lowlands bent. Voor elke 10 (later 11) bekers die je namelijk verzamelt, krijg je een muntje (€ 2,60 waard!). Het verhaal gaat dat sommigen op deze manier met meer geld naar huis gingen dan dat ze aankwamen.

’s Ochtends na wederom een brakke nacht (op een gegeven moment was ik een oordopje kwijt) met je duffe kop naar de DE tent strompelen voor je dagelijkse dosis cafeïne; ’s middags het ultieme vakantiegevoel ervaren wanneer je met een portie Surinaamse roti op het gras ligt te genieten van je favoriete bandjes; ’s avonds tot het gaatje gaan en dansen totdat je je benen niet meer voelt… Lowlands 2013 was top! De regen gooide vrijdagavond een beetje roet in het eten (waardoor ik tot mijn frustratie Mister and Mississippi gemist heb), maar over het algemeen mogen we wel stellen dat we geluk hebben gehad met het weer. Voor de rest was het namelijk goed vertoeven in het zonnetje met temperaturen tussen de 20 en 25 graden – perfect!

Wat ook even gezegd moet worden is dat de camping  (douches en toiletten) best schoon was, bovendien was er altijd toiletpapier (kan niet bij elk festival gezegd worden). Hoewel je behoorlijk wat tijd besteed aan in de rij staan (om het festivalterrein op te komen, om te douchen, voor koffie, om je mobiel op te laden, etc. etc.), is het wel altijd een gezellige boel. Toegegeven, eten en drinken op het festivalterrein is poepie duur (+/- 2-4 munten per maaltijd), maar dat heb je een beetje zelf in de hand. Genoeg keus hoe dan ook, van Thais tot Surinaams tot Italiaans tot Japans, het was er allemaal. To die for was de aarbei/banaan/ananas/meloen-sap van La Place (1,5 munt), tipje voor volgend jaar! Voor de arme studenten onder ons: zelf eten en drinken meenemen naar de camping werkt prima. Voor je het weet geef je die munten namelijk uit als euro’s!

PanoramaLL

Mijn favorieten: Tom Odell, The 1975, Crystal Fighters, Balthazar, The Lumineers, Editors, Ben Zabo, Seeed, Delv!s, Bat For Lashes en Franz Ferdinand. Tips dus om te Spotify’en. Maar Lowlands zou Lowlands niet zijn als er behalve muziek ook nog allerlei andere culturele activiteiten te bezoeken waren…

Zaterdagochtend ben ik naar de Lowlands University gegaan om te luisteren naar een college van Christine Mummery, onze eigen hoogleraar ontwikkelingsbiologie (LUMC), die een ontzettend interessant verhaal had over stamcellen en wat ze kunnen betekenen voor medisch onderzoek. De donkere Echo tent (waar ook films gedraaid werden) was propvol met geïnteresseerden die aandachtig luisterden naar Mummery’s betoog. Het was een complex verhaal, maar Mummery wist het zo te brengen dat het voor ons redelijk te volgen was. Wist je bijvoorbeeld dat je uit stamcellen hartcellen kunt kweken? Daarmee kunnen we dus onderzoek doen naar hartziektes, de veiligheid van medicijnen testen en nieuwe hartmedicijnen ontwikkelen. Waarom is dit baanbrekend? In het verleden werd dit alles gedaan met harten van muizen of andere dieren, maar die functioneren heel anders dan mensenharten. Het gevolg: veel fouten in het verleden zoals schadelijke medicijnen op de markt! Vooral het verhaal van ene Claudia maakte indruk op mij. De Spaanse Claudia was al jaren een tuberculosepatiënt, die uiteindelijk gered is doordat zij een luchtpijp kreeg die volledig gekweekt was uit stamcellen. Indrukwekkend! En zo vertelde Mummery nog wat meer jaw-dropping anekdotes. De staande ovatie na haar presentatie was dan ook geen verrassing!

Verder stond ik elke ochtend om 10:30 braaf bij de Limatent (zelfs zondagochtend nog, die-hard) om middels Tai Chi even helemaal zen te worden en de spierpijn uit mijn lijf te tai chi’en (volgens mij hielp het wel). Conny Janssen Danst heb ik eindelijk eens live gezien in de Juliettent en zondagochtend heb ik onder het genot van een kopje koffie geluisterd naar de verhalen van drie jonge filsofen (semi-collega’s van mij bij deFusie.net – lees ze daar na!) bij LowSofie: So You Think?! in de Miketent. Petje af voor de organisatie, die elk jaar van Lowlands niet alleen een festival of een vakantie maar ook een ervaring weet te maken met alles erop en eraan, voor ieder wat wils. Als ik er zo aan terug denk is het toch wel erg jammer dat het al voorbij is. Op naar Lowlands 2014!