Ik woon nu bijna twee jaar in een meiden studentenhuis. Na zo’n tijd met acht dames onder één dak wonen leer je elkaar echt kennen. Binnen een meidenhuis zijn altijd bepaalde stereotypes te vinden, die ik in dit artikel op een rijtje heb gezet.

De Moeder

Net als in elke vriendinnengroep heeft ook elk huis een moeder. Dit is degene die altijd advies klaar heeft. Of het nou gaat over je liefdesleven, studiestress, hoe je iets moet wassen of waar de dichtstbijzijnde brievenbus is; zij weet het. Het advies komt trouwens ook als je er niet om vraagt want het zit nu eenmaal in haar natuur.

De Sloddervos

Als je de fusie binnenkomt en weer struikelt over iemands schoenen weet je gelijk dat ze van haar zijn. Deze persoon laat haar spullen overal slingeren en ‘vergeet’ soms een week lang om haar afwas te doen. Als haar kamer opgeruimd lijkt betekent dat gewoon dat alle zooi is weggepropt in haar kast. Heb je echter iets geks nodig (verkleedspullen, een zaklamp, een bepaalde kleur sokken) dan heeft de Sloddervos het voor je in huis. Ze moet er alleen misschien halfuurtje naar zoeken. Verder appt ze gemiddeld zo’n drie keer in de week in de huisapp of er iemand thuis is om open te doen omdat ze weer eens haar sleutel is vergeten mee te nemen.

keys

Het aantal reservesleutels dat de Slordevos al heeft moeten laten bij maken

De Fitgirl

De Vegan aka de Fitgirl. Deze meid wil heel graag gezond leven en besluit dus om vegan te worden en elke dag te gaan sporten. Dit betekent dat het hele afvoerputje van het aanrecht vol zit met resten van de meest vreemde groenten. Daarbij kan ze nooit mee-eten. Wanneer de rest van het huis lekkere kip-wraps aan het eten is, zit zij erbij met haar bakje quinoa zaadjes. Dat overigens “Echt heel erg lekker is!!!”

De Studiebol

De studiebol is degene die terwijl iedereen na een lange dag gezellig aan het bijkletsen is “nog even drie colleges samenvat”. De studiebol is een stresskip. Nee, er kan geen datediner worden gepland over een maand want er bestaat een (hele kleine) kans dat ze dan een herkansing heeft. En ja, het is echt nodig dat je haar essay nog even doorleest op spelfoutjes, want zelf ziet ze dat na tien uur niet meer.  Overigens is de studiebol wel je beste maatje voor kopjes thee en thuis-UB’en.

De Aanjager

Dit is de overenthousiaste huisgenoot die elke huisavond iets geks wil plannen. De aanjager stuurt constant datumprikkers in de groep voor uitjes, die vervolgens na twee maanden en heel veel herinnering pas door iedereen zijn ingevuld. Huisweekend, datediner, samen ontbijten, logeren, shoppen, koekjes bakken: de aanjager weet van geen ophouden. Soms tot vermoeiend aan toe voor de rest van haar huisgenoten.

De Student

De student is degene die je niet naast wilt hebben wonen omdat ze elke nacht nogal laat en luidruchtig binnenkomt, vaak ook niet alleen. Dit is degene bij wie je kan aankloppen voor een biertje, een avond uit of gewoon een goed gênant verhaal. Zij klopt op haar beurt weer aan bij jou om je samenvattingen van college te lenen. Zo supporten jullie elkaar.

wijn op huisavond

Op huisavond is de Student de persoon die iedereen overhaalt om toch nog even één wijntje extra te doen

De Schoonmaker

Hoewel er een uitgebreid schoonmaakrooster is, kan deze huisgenoot het niet laten toch even het vuilnis weg te brengen, de schoenen van de Sloddervos op te ruimen of gewoon de hele douche schoon te maken. Zo zit ze nu eenmaal in elkaar. Wekelijks wordt er op goede deunen schoongemaakt waarna ze het welbekende “Hou het schoon!” appje stuurt. De rest belooft braaf dat te zullen doen en faalt vervolgens.

De Geest

Je weet dat ze bij je woont maar komt haar nooit tegen. De geest heeft het druk met vvvtjes/vereniging/werk/haar relatie. Af en toe hoor je haar ‘s nachts door het huis sluipen om gebruik te maken van het toilet. Als je heel veel geluk hebt kom je haar tegen als ze een lege bak kant-en-klare maaltijdsalade in de prullenbak gooit. Dan maak je even een kort praatje over haar dag, waarvan je de inhoud bijna gelijk weer vergeet.

De Man

In ieder meidenhuis heb je altijd iemand wonen die net zo goed een vent had kunnen zijn. Botte humor, een oneindige eetlust en een afkeur voor alles dat roze is. De vent is dan wel weer erg goed in het geven van liefdesadvies, in de vorm van ‘Dump hem!’ of ‘Maak je niet zo druk’. Dit is de huisgenoot die jou wel even verzorgt als je brak in bed ligt en altijd met rare memes op de proppen komt, want dat is humor.

Oké, voordat al mijn huisgenootjes zich nu gaan proberen te identificeren met één van deze types is er natuurlijk iets voor te zeggen dat mensen een combinatie kunnen zijn. Zelf ben ik denk ik een combinatie van de aanjager en (helaas) de sloddervos. Het gaat er uiteindelijk om dat je met elkaar kunt lachen en dat is bij mij in huis zeker het geval! Herkennen jullie jezelf in een type?