Als kersverse student aan de universiteit mag je het woordenboek wel bij de hand houden: commissies, disputen, praeses, abactis… Van ontgroeningen kan iedereen zich wel een voorstelling maken, maar weet je waar je in Leiden ook vergroend kan worden? Onze studentenstad kent talloze studie- en studentenverenigingen, maar wat is het verschil nu eigenlijk?

Keuze maken

Als je studiekeuze achter de rug is, ligt de volgende keuze alweer op je bord: word je lid van een studentenvereniging, en zo ja, welke dan? En hoe zit het met studieverenigingen? Tijdens de EL CID, de introductieweek voor alle nieuwe Leidse studenten, krijg je vooral met de eerste categorie te maken. Alle studentenverenigingen openen hun deuren en zetten hun beste beentje voor om zoveel mogelijk nieuwe slachtoffers – eh, leden te werven. Menig EL CID’er wordt zo weggelokt van hun veilige groepje en verdwijnt in de verwelkomende armen van hun nieuwe vereniging, om vervolgens een genadeloze ontgroening te moeten ondergaan. Goed, misschien ben ik bevooroordeeld en is het allemaal niet zo erg. Maar dan, je hebt de ontgroening doorstaan en bent volwaardig lid, wat hebben studentenverenigingen ons nog meer te bieden?

Tijdens de EL CID weten ze ook wat feesten is

Feesten, feesten, feesten – of toch niet?

Met biertje in de hand en harde muziek op de achtergrond tot in de kleine uurtjes feest vieren, dat is het standaard beeld van studentenverenigingen. Maar daar heb je het al, zo’n standaard beeld is vaak verre van de waarheid. Lang niet alle verenigingen brengen feestend het weekend door en geen enkele bestaat slechts om te feesten. Als je begint met studeren kom je vaak terecht in een wildvreemde stad waar je nog niemand kent. Een vereniging is een ideaal begin om naast je studie anderen te leren kennen. Veel grotere studentenverenigingen hebben dan ook nog disputen. Het verschilt per vereniging hoe dit precies in zijn werking gaat, maar dit zijn vaak kleinere groepen studenten die een mini-vereniging binnen de hoofdvereniging vormen. Wat je samen doet hangt helemaal van je vereniging (of dispuut) af: etentjes, spelletjes, culturele uitjes of verre reizen, vaak is the sky the limit (of je portemonnee). Bij een sportvereniging ligt het natuurlijk voor de hand, maar ook daar kun je terecht voor meer. De kanovereniging Levitas, waar ik zelf lid ben, organiseert ook klei-middagen, nieuwjaarsdiners en whisky avonden. Onze verenigingskleur is groen, dus je raadt het al: bij ons geen ontgroening, maar vergroening!

Levitas organiseerde dit jaar zelfs een kanoreis naar Schotland!

Studeren, studeren, studeren – of juist niet?

Met zoveel studieboeken is een beetje korting wel fijn

Ook studieverenigingen hebben meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt. De meeste werven hun leden met aanlokkelijke kortingen op studieboeken, maar dat is lang niet alles. De activiteiten staan vaak grotendeels in het teken van je studie, maar die heb je hopelijk ook niet voor niets gekozen! De studievereniging van Chinastudies is de SVS. Er zijn geregeld film avonden, vrijwel jaarlijks een bonte avond en natuurlijk is er ook tijd voor borrels. Als klap op de vuurpijl wordt er ook ieder jaar een buitenlandse reis georganiseerd, en nee, dat is niet iedere keer naar China. Bij een studie als Chinees is de studievereniging ook de plek waar je aan een talenpartner kunt komen, om je te helpen die lastige tonen onder de knie te krijgen. Ook is er aandacht voor wat je na je studie te wachten staat, zoals alumni-avonden of career days. Zo hebben studie verenigingen vaak juist datgene te bieden waar jij als student van jouw studie wat aan hebt, en is het nog gezellig ook.

Meer dan lid

Zo’n verenigingstrui is toch ook veel leuker dan een trui met universiteitslogo?

Wat studie- en studentenverenigingen gemeen hebben: je mag zelf weten of je lid wordt. Ook komt er natuurlijk jaarlijks contributiegeld bij kijken. Maar dan, je bent lid, je komt naar alle avonden, doet mee met alle activiteiten, is er dan nog meer? Jazeker, als zo’n toegewijd lid ligt jouw roeping ongetwijfeld bij een commissie of zelfs bij het bestuur. Een commissie wordt gevormd door een aantal studenten die een bepaalde taak binnen de vereniging op zich nemen: activiteiten of reizen organiseren, of misschien wel het uitbrengen van de verenigingskrant. Bestuur van een vereniging kost wel veel tijd, maar je doet ook waardevolle ervaring op. Dat je jezelf praeses of assesor, abactis of quaestor mag noemen is mooi meegenomen (ook al zijn het maar mooie woorden voor voorzitter, vicevoorzitter, secretaris en penningmeester). Wie weet staat jij de volgende EL CID wel klaar om de nieuwe leden te ontgroenen – of vergroenen!

Waar word jij lid?