Gezien mijn keuzevak in Utrecht tegen het einde begint te lopen, is het tijd geworden voor het echte studeren. Of tenminste, voorbereiden voor het tentamen (open boek, maar dat wil niet zeggen dat er niets voor gedaan moet worden), een verslag schrijven (in artikelvorm) en een korte presentatie voorbereiden.  Dus om in termen van studenten te spreken: tijd voor studeren en tijd voor soggen.

Want uit ervaring weet ik dat het niet werkt om 10 uur per dag achter elkaar, aan een stuk door te studeren. Je hoofd gaat aan andere dingen denken, de efficiëntie is volledig weg. Dus daarom de pauzes, bij velen bekend als soggen. Maar eigenlijk vind ik het helemaal geen studieontwijkend gedrag. Want als we er goed over nadenken, is het juist om de efficiëntie van de tijd die je bezig bent met het studeren juist te bevorderen. Elk uur even een kwartiertje pauze nemen is juist heel goed.

Zeker wanneer je dat kwartiertje (of half uur) pauze nuttig besteedt. Zoals ik nu een blog aan het schrijven ben. Het weekend heb ik tijdens het studeren het huishouden gedaan (wassen, strijken, stofzuigen, wc schoonmaken, afwassen). Dus eigenlijk vind ik de term soggen helemaal niet op zijn plaats. huishouden

Het is pas soggen wanneer je daadwerkelijk hele dagen niet met studie bezig bent terwijl je dat eigenlijk wel zou moeten doen. Ik denk dat dit soort dagen vooral in de eerste tijd van de bachelor voorkomt. Als je eenmaal aan je master begonnen bent, is het vooral dat je toch wel inziet dat het verstandig is om heel vroeg te beginnen en alles netjes op tijd klaar te hebben.

Daarom mijn planning voor komende week (we zijn al weer halverwege, maar goed):

Maandag: afmaken presentatie, verslagtekst helemaal afmaken en figuren voor verslag.

Dinsdag: naar Utrecht voor presentatie, sollicitatiegesprek in Leiden voor stage.

Woensdag: laatste fouten uit verslag halen en nog wat voorbereidingen voor tentamen.

Donderdag: laatste dingen voor tentamen, verslag laten afdrukken.

Vrijdag: Tentamen en verslag inleveren.

Zaterdag: WEEKEND!

En dan ben ik nog wat andere verplichtingen vergeten, zoals de commissievergadering van de Universiteitsraad vanmiddag. Maar dat komt dus wel goed.