Meestal zit ik in mei al met mijn gedachten bij de zomer, m’n eerste vakantie is al geboekt en de festivals zijn gepland. Buiten fluiten de vogels me vrolijk toe en ’s avonds is het inmiddels zo lang licht dat een biertje op terras nog prima kan. Helaas is mei vaak de meest drukke en chaotische maand van het collegejaar.

In deze maand vliegen de deadlines en tentamens me namelijk vaak om de oren. Met het naderende einde van het collegejaar willen alle docenten tegelijk iets van me. Daarnaast is er ook nog gewoon een bijbaan die tijd van me vraagt en het liefst zie ik m’n vrienden ook nog. Keuzes maken en goed plannen. Niet per se mijn talent. Toch hebben al die jaren studeren enigszins wijsheid opgeleverd wat betreft studeren en plannen. Een paar studietips van deze ervaren student, wie weet heb jij er ook wat aan en maakt het jouw maand dragelijk.

Maak lijstjes

Het is vet cliché, maar voor mij werkt het: maak een lijstje. Zet op dit lijstje ook de dingen die in eerste instantie onzin lijken, zoals ‘de was ophangen’. Zolang het op je lijstje staat is het uit je hoofd. Bovendien geeft het een vet voldaan gevoel als je het mag afstrepen wanneer je het gedaan hebt. Wat mij ook helpt is om eerst de wat kleinere dingen te doen (zoals iemand terug mailen), dan kan dat ook weg uit m’n hoofd en dan hoef ik er niet meer aan te denken. Hoe meer dingen je in je hoofd hebt, hoe moeilijker het is om je te concentreren. Laatst leerde ik in college dat je 7 dingen tegelijk kan onthouden en daarna is je ‘werkgeheugen’ vol. Dus wegwerken die kleine taakjes.

Neem genoeg pauze

Nog een clichétip: neem pauze. En doe dat het liefst even buiten (als het hagelt of stormt kan je dit advies negeren). Zelf probeer ik elke dag minstens een kwartier zonder doel naar buiten te gaan. Gewoon even een rondje lopen en kijken of ik de buurtkat nog tegenkom. Al is het maar een kwartier, het helpt mij vaak om even relaxed te worden. Bovendien is het fijn om even iets anders te zien dan m’n laptopscherm.

Plan iets leuks

En dan nog een ding dat voor mij heel goed werkt: plan aan het einde van je (studie)dag iets leuks in. Zoals een avondje bios, of gezellig samen eten met huisgenoten of met je mams. Als ik iets leuks in plan heb ik niet alleen iets om naar uit te kijken, het zorgt er ook nog eens voor dat ik overdag veel efficiënter werk. Want als ik mijn werkzaamheden niet af heb kan ik niet weg en dus gaat m’n leuke plan niet door. Een soort extra motivatie om jezelf door de dag heen te helpen.

Heb je toch meer studietips nodig? Lees er hier nog een paar van de Universiteit en bekijk deze toffe studieplekken. En ach, voor je het weet is de maand weer voorbij. Het zijn maar 31 dagen, zo gebeurd. Dan zijn de studiepunten binnen en kan het bier-op-terrasseizoen beginnen. Zin in.