Sinds het tweede jaar van mijn studie maak ik deel uit van het voorlichtingsteam van Geneeskunde. Ik werk op open dagen of ga langs scholen om te vertellen over de studie Geneeskunde en studeren in Leiden. Afgelopen november stond de voorlichtingsactiviteit op de faculteit, genaamd Proefstuderen, weer op het programma.

 

De wekker gaat

Mijn eerste week bij de Huisartsgeneeskunde zit er op. Na een week hard werken, gaat ook op zaterdag de wekker weer vroeg. Met een team van naar schatting zo’n 50 man, bestaande uit studenten en medewerkers van de universiteit, staan wij de toekomstige studenten te woord. Wil jij ook Geneeskunde studeren? Waarom? Waar twijfel je over? Heb je nog specifieke vragen aan mij als student?

 

scholieren praten met studenten op een open dag

Scholieren praten met studenten op een open dag.

Bij mij kun je leren ‘chirurgisch knopen’

Ik sta vandaag ingedeeld bij het skillslab. De vertrouwde onderwijslokalen staan nu in het teken van het aanleren van medische vaardigheden. De scholieren kunnen leren reanimeren, bloeddruk meten, bloed prikken of chirurgisch knopen. Voor het laatste onderdeel ben ik verantwoordelijk. Het chirurgische knopen heb ik geleerd in de voorbereidingsweken voor het coschap heelkunde en heb ik daarna tijdens operaties in de praktijk kunnen brengen. Omdat het alweer een jaar geleden is, heb ik gisteravond nog even snel geoefend. Langzaam druppelen de scholieren binnen. Aarzelend blijven ze in de deuropening van het lokaal staan. Ik begroet ze enthousiast en vraag of ze interesse hebben in het leren van chirurgisch knopen. Stap voor stap doe ik het voor.

 

Een student doet stap voor stap voor aan een scholier hoe je chirurgisch moet knopen

Ik doe stap voor stap het chirurgisch knopen voor.

Waarom ik voor Geneeskunde in Leiden heb gekozen

Op de iets rustigere momenten heb ik ook de gelegenheid om een praatje te maken met de scholieren. Ze vertellen me waarom ze Geneeskunde willen studeren en waar ze bijvoorbeeld nog over twijfelen. De meeste mensen twijfelen over de stad of willen misschien toch Biomedische wetenschappen studeren. Ze vragen me waarom ik voor Geneeskunde in Leiden heb gekozen.

De strekking van mijn antwoord is als volgt: ‘Dat ik Geneeskunde wilde studeren stond voor mij al jaren vast. Ik wilde begrijpen hoe het menselijk lichaam werkt, mensen helpen en zeldzame diagnoses  kunnen stellen. Ik heb voor Leiden gekozen, simpelweg omdat ik de sfeer erg fijn vond. Na ruim vijf jaar studeren, kan ik zeggen dat Leiden een hele leuke studentenstad is, waar je zomers de studenten op terrasjes, in parkjes of voor de huizen ziet chillen en ze ’s winters tegen het lijf loopt in de diverse kroegen. Daarnaast zijn alle hotspots voor studenten op fietsafstand. Op de universiteit heb je naast colleges in grote groepen, ook kleinschalig onderwijs in werkgroepen van ongeveer 15 man. Daarnaast is de universiteit internationaal georiënteerd en is het mogelijk om vakken of stages in het buitenland te volgen.’

 

Een geneeskundestudent in doktersjas staat bij de Pieterskerk in Leiden tijdens de open dag van de universiteit.

 

Ik wil mensen enthousiast maken voor de studie

Soms voelt het wel heel dubbel. Ik maak mensen enthousiast voor een studie, waarvoor ieder jaar ruim voldoende aanmeldingen zijn, waardoor er een strenge selectieprocedure is. Toch wil ik mijn enthousiasme delen en net die onzekere persoon ervan overtuigen dat het wel mogelijk is.  Dat hij/zij later misschien mijn concurrent wordt voor bijvoorbeeld die opleidingsplek bij de Kindergeneeskunde, vergeet ik even, haha.
Tijdens proefcolleges (gegeven door bijvoorbeeld een neurochirurg) of presentaties over de selectieprocedure is het voor ons even rustig. Ik loop langs mijn medestudenten om een praatje te maken. Zo maken we er met z’n allen een gezellige dag van!

 

Ben jij weleens naar een open dag geweest? Op basis waarvan heb jij een studiekeuze gemaakt of ga je deze nog maken? Kan een open dag doorslaggevend zijn?