Mijn moeder zegt altijd: ‘Voor niets gaat de zon op’. Deze uitspraak zei me vroeger niet zoveel, omdat ik me enkel focuste op het sparen van speelgoed of snoepgoed. Nu ben ik echter al snel geconfronteerd met het feit dat student zijn heel wat kosten met zich meebrengt. Gelukkig biedt Leiden genoeg mogelijkheden om een bijbaantje te zoeken die bij mij maar ook bij jou past.

Van kookstudio tot Oude Sterrewacht

Oude Sterrewacht

Na mijn eerste studentenjaar heb ik ondervonden dat geld niet per sé gelukkig maakt. Wel is het een handig middel om hele leuke dingen te kunnen doen als borrelen, naar gala’s gaan en reizen. Om zoveel mogelijk leuke activiteiten te kunnen bekostigen, vul ik zo nu en dan mijn vrije tijd in met werk. Zo werk ik onder andere bij een kookstudio genaamd ‘Passion Food’ in Leiden. Hier kan je heerlijk eten en drinken en er worden hele leuke kookworkshops gegeven waarbij ik dan een handje meehelp.

Naast in de keuken helpen, verdien ik menig centje als rondleider op de Oude Sterrewacht. Hier geef ik rondleidingen van anderhalf uur aan verschillende groepen mensen over onder andere de leuke geschiedenis van het gebouw en de telescopen. Tijdens de rondleiding mogen de optische telescopen zelfs gebruikt worden. Dit is heel erg interessant werk, omdat het betrekking heeft op mijn studie, maar ook omdat ik zo nu en dan mensen van grote bedrijven en organisaties tegenkom. Zo heb ik wel eens een groep rondgeleid die bij de grote sterrenkundige organisatie ESA (European Space Agency) werkten.

Verder werk ik zo nu en dan op de kermis en op open dagen van de universiteit. En niet te vergeten, ik schrijf natuurlijk ook voor Het Leids Kwartiertje. Al deze baantjes zijn typische studentenbaantjes waarbij de werktijden erg flexibel zijn. Zo kan ik mijn werk volledig zelf inplannen en zijn het bovenal erg leuke baantjes waar ik ook nog van kan leren.

Zoek, solliciteer en ga aan de slag

Nu vraag je je misschien af hoe ik aan al deze baantjes ben gekomen en hoe je zelf zulke leuke baantjes kan vinden. Het antwoord is makkelijker dan je denkt. Je moet namelijk gewoon je oren en ogen openhouden voor leuke vacatures en vooral je vrienden laten weten dat je een baantje zoekt. Juist via toevallige contacten kan je terecht komen bij de baan van je dromen zonder dat je het maar enigszins had verwacht. Mocht dat z’n tijd nodig hebben en heb je snel geld nodig, dan kan je ook via de universiteit of via je faculteit misschien een leuke commissie vinden die werk biedt. Ik ben bijvoorbeeld in aanmerking gekomen met Het Leids Kwartiertje door middel van de Facebook-pagina van Universiteit Leiden. En via Kaiser, een dispuut binnen de studievereniging, ben ik rondleider geworden.

Soorten baantjes 

In een kookstudio werken of als rondleider bij de Oude Sterrewacht is natuurlijk wel gelijk erg specifiek. Gelukkig zijn er genoeg andere baantjes geschikt voor studenten, zoals bijles geven of in de horeca werken. Ook zijn vaak promotiebedrijven op zoek naar studenten, vanwege hun flexibiliteit en vlotte babbel. Kortom, Leiden biedt genoeg mogelijke bijbaantjes om die kilo’s studieboeken en liters bier te kunnen betalen. En mocht je wel willen werken, maar je weet niet precies waar; vraag gerust rond bij je dispuutsgenoten, vrienden, kennissen, buurman of buurvrouw of zelfs bij mij.

Laat me vooral in de reacties weten welk gaaf baantje jij aan de haak hebt geslagen of wat jouw droombaan zou zijn!

Bron afbeelding ‘Oude Sterrewacht’ – http://www.oudesterrewacht.nl/midzomernacht-2017/