Je studententijd is niet compleet zonder dat je ergens een commissie hebt gedaan. Om een studie-, studenten-, of sportvereniging draaiende te houden zijn er leden nodig die zich vrijwillig inzetten om van alles en nog wat te organiseren. Zelf heb ik bij mijn studieverening het EersteJaarsweekend georganiseerd en in de feestcommissie gezeten en doe ik momenteel de commissie ‘education’. Bij mijn studentenvereniging zit ik in de TapCommissie en verzorg ik het tijdschrift. Overal is wel een commissie voor en jij wil er vast en zeker ook eentje doen. Je moet alleen nog even solliciteren… Hier zijn vijf tips om je commissiesollicitatie soepel te laten verlopen.

1. Een goede brief

commissiesollicitatatie whatsapp

Zo moet het dus niet…

Meestal moet je voordat je op gesprek mag komen eerst een brief sturen. Zorg dat dit een formele maar toch ook creatieve brief is. Vertel iets over jezelf. Je leeftijd, studie, maar ook wat je graag doet in je vrije tijd zijn interessante feiten die voor een sollicitatie kunnen uitmaken. Ook erg belangrijk: vertel niet alleen waarom zij jou zouden moeten willen in de commissie, maar ook waarom jij het zelf graag wil. Een goed onderbouwde motivatie laat enthousiasme en wilskracht zien. Het is netjes om de brief in een Word document te schrijven en deze bij te voegen in een mail.

2. Kom verzorgd naar het gesprek

Je hebt je brief gestuurd en mag op gesprek komen. Een heel belangrijk punt is dat je er verzorgd uitziet. Uiterlijk is zeker niet alles maar het is wel de eerst indruk die je geeft. Doe comfortabele maar toch ook nette kleding aan. Zorg dat je niet de vorige avond uit bent geweest en je met wallen onder je ogen verschijnt. Wat ook heel erg helpt voor een goede eerste indruk: geef een stevige hand! Kortom: kom fris en fruitig voor de dag, want niemand wil een oververmoeide party-hardy student op gesprek krijgen.

3. Kom voorbereid

Ach, denk jij, hoe goed kan je je nou voorbereiden op zo’n gesprek? Ze vragen waarschijnlijk een beetje naar je ervaring en motivatie en dat kan je ter plekke wel even uit je mouw schudden. Geen voorbereiding voor nodig! Verkeerd gedacht. Je kan wel degelijk even de tijd nemen om je voor te bereiden. Vragen die sowieso terug gaan komen zijn of jij al specifieke ideeën hebt en hoe je die wil gaan uitvoeren, wat je goed en slecht vond aan hoe de commissie tot nu toe heeft geopereerd en een casus vraag (Wat zou je doen als…). Als je iemand kent die de commissie waarop jij solliciteert ook heeft gedaan (of iets soortgelijks), is het ook alleen maar handig om diegene even een berichtje te sturen en om tips te vragen. Voorbereiding is key en kan er voor zorgen dat er geen ongemakkelijke stiltes vallen omdat je geen antwoord hebt op een onverwachte vraag.

4. Stel vragen

Een commissiesollicitatie doe je meestal bij degene die jouw commissie gaat leiden. Het komt heel geïnteresseerd over om niet alleen vragen te beantwoorden, maar ze ook zelf te stellen. Het is ook voor jou belangrijk dat je weet waar je aan begint. Zijn er nog onduidelijkheden over wat de commissie precies inhoudt? Heb je een idee en wil je weten of het mogelijk is dit uit te voeren? Vraag het. Niet alleen is het nuttig om deze antwoorden voor jezelf duidelijk te hebben, maar het laat ook zien dat je hebt nagedacht over je solliciatie. Wees daarnaast ook eerlijk. Bij eerdere sollicitaties die ik heb gedaan werd mij vaak gevraagd of ik bijvoorbeeld secretaris of penningmeester van een commissie wilde zijn. Ik ken mezelf wat dat betreft goed en weet dat ik een chaoot ben. Beide functies heb ik dan ook afgeslagen. Daarmee vergooi je echt niet te kansen om een plekje te veroveren, je vergroot juist je kansen op het plekje dat je wél graag wil.

commissie

De EerstJaarsWeekend commissie die ik vorig jaar deed

5. Zenuwen overwinnen

Misschien wel het grootste obstakel voor sommige mensen zijn de zenuwen. Trillende vingers en je gedachten die chaotisch door elkaar lopen, zijn niet bepaald handig voor een sollicitatiegesprek. Voor iedereen helpt iets anders tegen zenuwen. Ik luister zelf altijd naar muziek voordat ik op sollicitatie ga, maar het kan ook helpen om even wat ademhalingsoefeningen te doen. Als je echt bang bent dat je iets gaat vergeten, neem dan gewoon een notitieblokje mee met je belangrijkste punten erop. Dat is helemaal niet suf en je ziet er juist goed voorbereid uit. Verder kunnen een nacht goede slaap en een peptalk van een huisgenoot/vriend/je ouders ook geen kwaad.

Met deze vijf tips hoop ik dat je nu voorbereid je commissie sollicitatie in gaat. Doe gewoon je best en wees enthousiast, dan moet het wel goed komen. Word je het niet? Dat is ook zeker niet het einde van de wereld. Er zijn in het studentenleven zoveel mogelijkheden wat betreft commissies dat je bijna gelijk door kan naar de volgende! Er is sowieso ergens een plek waar je perfect past.

Heb jij nog goede tips voor commissiesollicitatie? Laat het me weten bij de comments!