Scriptie ingeleverd

Met in mijn handen vier exemplaren van mijn masterscriptie liep ik afgelopen week als een kind zo blij door het KOG.  Alle verhalen en clichés die je hoort over het inleveren van je masterscriptie zijn waar! Opluchting, trots (al moet ik natuurlijk nog wel het cijfer afwachten), blijdschap, een gevoel van vrijheid: dat zijn de gevoelens die je krijgt bij het inleveren van je masterscriptie. Wat een heerlijk gevoel! Een collega vroeg mij zelfs of ik verliefd was, zo liep ik de hele dag te glunderen!

Op het Leids Kwartiertje zijn al veel blogs geschreven over (de ellende van) het schrijven van een masterscriptie. Natuurlijk kan er in mijn blogrepertoire ook geen scriptieblog ontbreken. Maanden van ploeteren, schrijven, lezen, herschrijven en het hele riedeltje opnieuw zijn eraan voorafgegaan. Ik heb nog nooit zoveel darlings gekilled als in de maanden waarin ik mijn scriptie schreef. Over het algemeen vond ik het erg leuk om mijn scriptie te schrijven, ik had dan ook een mega-interessant onderwerp; partnergeweld onder jongvolwassenen, maar de laatste loodjes vielen ook mij toch wel zwaar. Nu is hij af, en ligt netjes ingebonden bij de eerste en tweede beoordelaar. Mij rest nu alleen nog het wachten op mijn cijfer. (Oh ja, en mijn scriptie herschrijven tot een publicabel artikel, nog meer darlings killen!)

Veel mensen zien erg op tegen het schrijven van een scriptie. Als er gesproken wordt over scripties komen steevast de ergste horrorverhalen voorbij. Maar dat is nergens voor nodig! Je scriptie schrijven is over het algemeen interessant en leuk om te doen. Niet overtuigd? Dan zal ik je een aantal tips geven die je helpen om het schrijven van je scriptie leuk te houden:

–          Kies een onderwerp dat je interesseert. Je moet er een flinke tijd mee aan de slag, dus het helpt als je zin hebt om je er in te verdiepen. Bovendien zullen mensen in je omgeving, met name als de deadline nadert, regelmatig naar je scriptie vragen en het is wel zo fijn voor jezelf en je toehoorder als je hier enthousiast over kunt vertellen.

–          Doe er niet te lang over! Stel jezelf realistische deadlines en houd je daaraan. Niets is zo erg als slepende zaken. Ik heb het gezien bij mensen om mij heen, als je langer dan een half jaar over je scriptie doet lijkt het per definitie niet leuk meer. Dus hop, doorwerken!

–          Behoud een leven naast je scriptie. Er komt altijd een punt dat je zwelgt in zelfmedelijden, je zit nu alweer aan je scriptie te werken terwijl iedereen leuke dingen aan het doen is. Dit fenomeen steekt met name de kop op als het buiten zonniger en warmer wordt. Je kan dit probleem niet helemaal voorkomen, maar weinig dingen winnen het van lekker in het zonnetje zitten. Maar je kan deze gedachte wel flink verminderen door niet 24/7 met je scriptie bezig te zijn maar ook gewoon te blijven sporten, met vrienden te eten en naar feestjes te blijven gaan. Je hoeft echt je leven niet op te geven als je je scriptie schrijft. Extra tip: Praat op deze ontspanningsmomenten vooral over andere dingen dan je scriptie!

–          En als je het toch even niet meer ziet zitten met je scriptie? Focus dan op het hogere doel dat je nastreeft: afstuderen. Want je hebt toch niet voor niks 4/5/6 jaar alle vakken en deadlines met goed gevolg afgerond? Ga voor die mastertitel!