Een stage is een van de belangrijkste onderdelen van je studie. Je doet er ervaring op, je legt nieuwe contacten en niet heel onbelangrijk: je stop er veel tijd en moeite in. Wat veel studenten nog wel eens vergeten, is dat het belangrijkste niet is om een voldoende te halen, maar om jezelf te ontwikkelen. Het is daarbij belangrijk dat je een stage vindt die dat mogelijk maakt. Hierbij 5 tips om ervoor te zorgen dat je al het mogelijke uit een stage kunt halen.

  1. Zorg er voor dat je weet wat je wilt. internship

Probeer te bedenken wat jij het belangrijkste vindt aan je stage. Droom je er al vanaf je vijfde van om zeenaaktslakken te onderzoeken in Maleisië? Of heb je een professor in gedachten waar je graag van zou willen leren? Bij het zoeken naar een stage is het belangrijk om eerst te focussen op één ding. Dus focus op het vinden van een onderwerp, een begeleider of een plek waar jij helemaal tevreden mee bent. Als het daarna blijkt dat de andere punten ook super goed zijn, is dat mooi meegenomen.

  1. Trek de stoute schoenen aan.

Veel studenten maken contact met een stagegroep of begeleider door te mailen. Daar is opzich niets mis mee, maar ik zou ook altijd even langs gaan van te voren. Op deze manier toon je initiatief, betrokkenheid en het geeft je de kans om wat uitgebreider te spreken met je mogelijk toekomstige stagebegeleider.

  1. Stel duidelijke doelen én duidelijke verwachtingen. Morspoort-Leiden

Voor mijn stage binnen wetenschapscommunicatie moest ik iets nieuws doen: doelen opstellen die ik tijdens mijn stage wilde behalen. Dit was nieuw voor mij en ik kwam er achter dat het eigenlijk heel fijn is. Veel studenten die een onderzoekstage beginnen, rommelen wat aan, gaan op een gegeven moment een soort van aan de slag. Op een punt is je stage over en dan vraag je je af: wat heb ik nu eigenlijk geleerd? Het is dus heel fijn om tijdens je stage al een oogje te houden op je eigen ontwikkeling. Daarnaast mag je ook wat verwachten van je stageplek. Jij hebt hen wat te bieden, maar zij moeten jou ook wat bieden. Stel dus ook op wat je van de stageplek en begeleider verwacht. Hoe vaak verwacht je elkaar te spreken? Hoeveel feedback verwacht je?

  1. Maak je eigen deadlines.

Veel studenten hebben de neiging om af te wachten. Ze wachten tot de stagebegeleider vraagt waar het voorstel blijft of wachten af tot de begeleider met punten komt. Ik geloof dat studenten meer in hun mars hebben. Neem het heft in eigen handen! Stel zelf deadlines op, voor jezelf én voor je stagebegeleider. Vraag je begeleider bijvoorbeeld tijdig wanneer deze jouw stukken gaat nakijken.

 5. Evalueer. 

Na je stage kan je met behulp van de opgestelde doelen, nagaan wat je hebt geleerd. Probeer dit op te schrijven. Dit is handig voor jezelf, voor een volgende stage of zelfs voor een baan. Op deze 898px-Anatomical_theatre_Leidenmanier kan je nagaan wat je hebt geleerd, in welk opzichte je sterker bent geworden en op welke punten je nog meer zou willen ontwikkelen.

Mijn ervaring met deze punten is alles rondom stage duidelijker wordt voor jezelf én voor je stagebegeleider. Het blijven natuurlijk tips, dus doe er mee wat je wilt. Ik ben benieuwd of jij nog een punt kunt toevoegen. Wat vind jij een gouden tip voor een optimale stage? Laat het me weten!