Momenteel logeer ik bij een goede vriendin in een studentenhuis. Het is erg gezellig, maar we hebben ook wat ongewenst gezelschap: muizen. Helaas is een kat hier niet toegestaan. Eigenlijk in vrijwel alle studentenhuizen door Nederland niet. Best jammer, want ik had met alle liefde mijn eigen kat, Kip genaamd, hier gewild. Een kat is in zoveel opzichten echt geweldig handig in het studentenleven, maar niet iedere huisbaas ziet dat in. Dus print deze blog uit en plak hem bij je huisbaas op de deur, want studenten hebben minstens 6 goede redenen waarom een kat in ieder studentenhuis hoort.

"Feed Me"

“Feed Me”

1. Allereerst zou beestjelief dus deze schattige maar gehorige, vieze muizen weg kunnen jagen. Alhoewel je dan geen kat zou moeten hebben zoals de mijne. Kip is zelf nog banger voor muizen dan de muizen voor haar.

2. De kat mauwt je ’s ochtends vroeg wakker voor eten (eigenlijk mauwen katten altijd wel om eten, maar dat terzijde). Een wekker krijgt mij niet vroeg uit bed, een heerlijk ontbijt krijgt mij niet vroeg uit bed, maar een klagelijk mauwende kat bij mijn oor is écht niet te negeren. Vooral niet met deze dodelijke blik: “Feed me”. Tsja, als je dan toch bent opgestaan kan je net zo goed ook zelf eten en naar dat college gaan om negen uur.

 

Studiebuddy

Studiebuddy Kip

3. Een kat is heerlijk gezelschap tijdens het studeren thuis. Kip zit graag gezellig op de stoel naast me of propt zich tussen mij en de tafel in om te kijken hoe ik aan het klooi… eh… studeren ben. Ik vind dat fijn. Zeker als ik de laptop het liefst het raam uit wil smijten omdat SPSS niet doet wat ik wil. Een knorrende kat doet je frustratie gauw vergeten en je kan er weer tegenaan.

4. Een kat laat vaak genoeg ook zien wat soms écht belangrijk is in het leven. Als ik de computer of mijn studieboeken teveel aandacht geef, gaat Kip er demonstratief bovenop liggen. Dat is haar stille hint van: “en nu verdien IK aandacht”. Ik kan haar geen ongelijk geven. Studie en afleiding moeten inderdaad gebalanceerd zijn. Teveel studeren is ook niet goed.

Hoe krijg je de kat en het toilet stralend schoon

Hoe krijg je de kat en het toilet stralend schoon

5. Een kat is ook gewoon praktisch. Als ik geen zin heb in afwassen leg ik de borden op de grond en dan likt Kip ze wel af. Tadaaa. Schone bordjes. Sommige katten hebben een behoorlijk pluizige staart, ideaal als plumeau om de boel mee af te stoffen. Bovendien vond ik op een toilet een handleiding met een manier om je kat én het toilet tegelijk schoon te maken. Inspirerend! En in plaats van blauwbekken of flinke stookkosten bij kou, kan je ook een kat op schoot leggen. Iedereen warm, iedereen blij.

6. Het mooiste van een kat vind ik nog wel dat je er naar kan kijken en denken: “Misschien ben ik lui als het gaat om studeren, maar zo lui als jij zal ik gelukkig nóóit worden.” Dat voelt toch altijd fijn, dat ik niet de luiste ben.

Dus, huisbazen. Weg met die huisregeltjes over huisdieren die verboden zijn bij studentenhuizen. Wij studenten hebben een kat nodig!

 

 

Hier word je toch jaloers van :)

Hier word je toch jaloers/zelf lui van 🙂