Je hebt een lange, vermoeiende dag gehad en je kijkt er ontzettend naar uit om eens lekker rustig voor de tv te ontspannen of een boekje te lezen. ’s Avonds installeer je jezelf op de bank en check je nog even je telefoon. Tijdens het lezen van je WhatsAppjes en het doorscrollen van je Instagram bekruipt je langzaam een onbehaaglijk gevoel. Een gevoel dat je de verkeerde keuze maakt door vanavond thuis te blijven.

Fear of Missing Out of FOMO: Het is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Of je nou besloten hebt om niet naar dat feestje te gaan, niet met je dispuut mee op vakantie te gaan, of toch maar niet dat goedbetaalde bijbaantje aan te nemen. Zoals je ziet gaat het eigenlijk altijd om iets dat we níet gedaan hebben. Iets dat ons misschien wel veel plezier of succes had kunnen bezorgen.

Nee zeggen

Het is ontzettend moeilijk om ergens nee tegen te zeggen, en al helemaal wanneer het iets leuks is. The only things you regret are the things you didn’t do, grijp elke kans en andere tegeltjeswijsheden doen ons geloven dat we maar beter altijd overal bij kunnen zijn.  Want hallo, het zou maar net zo zijn dat iedereen nog een jaar over het feestje van vanavond gaat napraten. Mag jij lekker met je mond vol tanden staan: “Uh, ja ik was een beetje aan het Netflixen die avond…”.

Het studentenleven is voor FOMO dan ook de ideale plek om te floreren. Heel veel jonge mensen, borrels en feestjes, en iedereen die elkaar 24/7 kan inspecteren op social media. Ook ik heb er veel last van gehad. Bijvoorbeeld die keer dat ik mijn tanden al gepoetst had en bijna wilde gaan slapen, maar toen tóch maar besloot om even naar SSR te gaan, omdat er mensen zouden komen die ik al lang niet had gezien.

Een goed alternatief

Het werd een leuke avond, daar niet van. Iets dat je wederom kunt zien als argument om toch maar overal bij te zijn (Zie je wel!? Ik kwam terug op mijn keuze en het werd tóch leuk!) Maar wat we vaak vergeten is dat het alternatief óók leuk had kunnen zijn. Goede gesprekken met je huisgenoten, een fantastische film of gewoon wat extra tijd voor jezelf: het klinkt misschien een stuk minder spannend dan een wild feestje of een goedbetaalde bijbaan, maar ook dat zijn dingen die je ontzettend gelukkig kunnen maken. Ik denk zelfs dat het dingen zijn waar we af en toe bewust voor moeten kiezen.

Maar het allerbelangrijkste is toch wel om te denken vanuit je hart. Vaak weet je zelf echt wel of je iets doet omdat je er zelf zin in hebt, of omdat je denkt dat je er zin in zou móeten hebben. De meest fantastische avonden zijn niet de avonden waarvan we besloten hebben dat ze goed moeten zijn (denk aan Oud en Nieuw of Koningsnacht, ik kan niet de enige zijn bij wie dit altijd een beetje een teleurstelling is). De meest fantastische avonden zijn die waarop we niks verwachten maar wel veel zin hebben in een leuke tijd.

Tips

Ten slotte wil ik je nog twee tips meegeven:

  1. Zet je telefoon eens op vliegtuigstand.

Vliegtuigstand is mijn lievelingsstand. Waarom? Op het moment dat ik op het icoontje klik voel ik mijn hoofd helderder worden. De buitenwereld is even verdwenen en daarmee ook mijn constante drang om er deel van uit te maken. Heb je besloten een avondje voor jezelf te nemen? Neem die dan ook lekker voor jezelf, en verspil je tijd niet met nadenken over het leven van mensen die niet zijn waar jij bent.

  1. Maak eens een lijstje van de momenten waarop je FOMO voelt opkomen.

En bekijk dat lijstje eens als je overtuigd wil worden om ergens ja tegen te zeggen. Hoeveel van deze dingen had je inderdaad voor geen goud willen missen? En hoeveel waren ‘wel leuk’, maar hebben je leven niet fundamenteel veranderd? Probeer te bedenken in welke categorie je huidige dilemma valt, en je zal waarschijnlijk zien dat je maar weinig te vrezen hebt.

Dus, voordat je jezelf weer laat overhalen, zet je telefoon lekker op vliegtuigstand, verwen jezelf met een glaasje wijn of een kop warme chocomel en geniet puur en alleen van wat jij op dat moment aan het doen bent.

Nog steeds lastig? Bedenk je dan maar gewoon dat het allemaal écht niet zo legendarisch kan worden als jij er zelf niet bij bent ;).

Durf jij nee te zeggen tegen iets leuks?