Hoi! Mijn naam is Sanne. Door middel van mijn allereerste blog wil ik mij graag voorstellen. Hoewel ik ben geboren in Leiderdorp, ben ik opgegroeid in Friesland. Dit spreekt vaak tot de verbeelding en lokt regelmatig grappen uit. ‘Ga je ook met de koe naar school?’ of ‘hoe lang duurt het voordat daar het laatste nieuws aankomt?’. Ook word ik vaak gevraagd of ik Fries kan spreken. Hoewel je op de Friese middelbare school wel een jaar fries moet volgen in de brugklas, kom ik niet verder dan een paar gek klinkende klanken. Toen ik ging studeren ben ik terug gegaan naar mijn ‘roots’,maar mijn ouders wonen gelukkig nog steeds in een heel mooi stukje Friesland. Heerlijk aan het water met een prachtig lapje tuin. Het is in Friesland waar mijn liefde voor dier en natuur is ontstaan. Toen ik klein was heb ik een zomer lang besteed aan vlinders vangen. Dan zat ik uren lang stilletjes bij de ijzerhard (Verbena bonariensis) te wachten tot er een vlinder landde en zijn roltong uitrolde om het nectar te winnen. Dan vouwde ik heel voorzichtig mijn vingers om de vlinder heen, om daarna met mijn handen in een bolletje naar mijn ouders te rennen. Op een dag was dat over. Ik had gelezen dat je de vlinder door het vangen zwaar kan beschadigen of zelfs dood kan gaan. Vanaf dat moment zag ik het als mijn taak om klasgenootjes van deze grove fout te behoeden.

IJzerhard (Verbena bonariensis)

IJzerhard (Verbena bonariensis) Afbeelding door Wikimedia Commons

Nu woon ik in Leiden en ik studeer Biologie. Zoals het een goede bioloog beaamt, kan je aardig wat leven vinden in mijn kamer. Zo bedoel ik niet ongenode gasten zoals de befaamde fruitvliegjes of rondscharrelende muizen, maar planten en zelfs een konijn. De diversiteit in mijn vensterbank is vrij groot. Zo doe ik mijn best om de veeleisende basilicum (Ocimum basilicum) in leven te houden, die ik dan weer heerlijk in een pasta’tje kan verwerken. Zelf ben ik erg blij met mijn Sarracennia, een prachtige vleesetende bekerplant. Daarnaast wacht ik met smart tot de zaadjes, die ik in oude appelmoes- en bonenpotjes heb geplant, tot ontkieming komen.

De diversiteit in mijn vensterbank

De diversiteit in mijn vensterbank

In februari ben ik begonnen met een master in biologie. Het eerste jaar is opgebouwd uit een aantal verplichte vakken en een onderzoekstage, het tweede jaar wil ik wetenschapscommunicatie volgen. Maar ik doe het een klein beetje anders. Op het moment volg ik nog een aantal vakken, maar in mei zal ik een maand vrijwilligerswerk gaan doen op de Galapagos eilanden. Deze plek is het walhalla voor biologen aangezien hier de eerste theorieën over biologie geboren zijn. Het was Charles Darwin die met de Beagle meereisde en hier een groot aantal dieren en planten verzamelde. Misschien heb je wel eens gehoord van de Darwinvinken. Darwin ontdekte dat de soorten zodanig geïsoleerd waren dat ze op ieder eiland een andere vorm bek ontwikkelden: ze konden zo specifieke zaden eten. Hierdoor kwam Darwin langzamerhand op het idee van de evolutietheorie.

De uiteenlopende vorm van de snavel van de darwinvinken verraad al snel het dieet van het dier. Een grote snavel is nodig voor het verbrijzelen van harde pitten, terwijl een klein snuitje handig is om minuscule pitjes uit een huls te peuteren.

De uiteenlopende vorm van de snavel van de darwinvinken verraad al snel het dieet van het dier. Een grote snavel is nodig voor het verbrijzelen van harde pitten, terwijl een klein snuitje handig is om minuscule pitjes uit een huls te peuteren. Afbeelding van Wikimedia commons

Ik zal op een van de eilanden, San Cristóbal, een aantal taken uitvoeren die meehelpen aan het behoud van de soorten op het eiland en die resultaten zullen opleveren voor onderzoek. Ik zal zo veel mogelijk proberen te schrijven tijdens de reis en anders geheid daarna. Ik hou jullie op de hoogte!

 

De Galapagos archipel met haar eilanden. Afbeelding van Wikimedia commons

De Galapagos archipel met haar eilanden. Afbeelding door Wikimedia commons