Ja, het is weer zo ver, er komen kamers vrij in ons studentenhuis en dat betekent hospiteren. Alweer. Dit is de derde keer in korte tijd dat we zo’n avond houden. Na twee jaar samenwonen met dezelfde 17 mensen, is er plotseling een grote groep afstudeerders die moet vertrekken van de SLS. Zelf zien ze het ook wel zitten, hoor. Het is nou eenmaal niet zo handig om geschiedenistentamens in de fusie na te kijken als de een na de andere groene pen (dat is pedagogisch verantwoord) in de bank verdwijnt en er al vijf mensen op de nagekeken stapel zijn gaan zitten. En iedere dag de verleiding te moeten weerstaan om tot laat te blijven borrelen omdat je baas je de volgende ochtend om 8.00 verwacht, is ook niet leuk. Maar we gaan ze wel missen…

Maar goed, we moeten dus op zoek naar vervanging en dat is zo makkelijk nog niet.

  • Ten eerste mogen er van de SLS tot 30 november alleen studenten ingestemd worden met reistijdvoorrang, wat inhoudt dat ze minimaal anderhalf uur van Leiden vandaan moeten wonen. Één uur en 29 minuten? Helaas, geen kamer voor jou.
  • Dan worden alle 100 reacties op kamernet doorgespit en dat gaat er hard aan toe. Alleen houden van ‘gezellig shoppen en een terrasje pakken’ of ‘gezellig feesten en bier zuipen’, spelfouten, kusjesfoto’s of afgezaagde levenswijsheden op Facebook, paardenmeisjes, streng gereformeerden of ballerige types? Hop, weg ermee.
  • Van de uiteindelijke selectie komt ongeveer 2/3 opdagen. Die probeer je dan in een 5-minutengesprek zo goed mogelijk uit te horen. Passen ze in de groep en blijven ze actief in huis?
    Waarschuwing: ze houden allemaal van gezelligheid, zoeken een gezellig huis met gezellige mensen zodat ze daarmee na college gezellig kunnen borrelen/theedrinken en vinden het ook gezellig om samen te eten. Oh, en wat hebben we een gezellige fusie.
  • Dan trekken we ons terug en wordt er heftig gediscussieerd, met vooroordelen gegooid, hospitanten per ongeluk verwisseld, gerationaliseerd, van standpunt veranderd, gestemd en vervolgens nog eens gestemd over hoe we nou gaan stemmen.
  • Als dat ook achter de rug is volgt er eventueel nog een 2e ronde waarin het hele proces nog een keer herhaald wordt waarna je eindelijk, 3 uur later, de gelukkige winnaar aanwijst. De rest vertrekt met gebogen hoofd – weer twee uur voor niets gereisd. Altijd weer een hele groep die je moet teleurstellen.IMG_1349
  • Dan plof je vermoeid met z’n allen op de ‘gezellige’ bank. Het is weer gelukt, maar alstjeblieft: wil verder even niemand meer uit huis gaan?

Update:
We hebben intussen 5 heel
verschillende, leuke,
betrokken eerstejaars
ingestemd waar we
buitengewoon blij mee zijn : )