Lange elegante jurken, stijlvolle rokkostuums en de befaamde open bar. De cruciale ingrediënten voor een studentengala. Leidse studenten zijn hier zeker niet onbekend mee en bijna elke (studenten)vereniging heeft er wel een op de jaarplanning staan. Gala’s zijn namelijk verre van een doorsnee feestje en worden vooral gekarakteriseerd door de zogenaamde gala-etiquette. Iedere Leidse student(e) zou de etiquette moeten kennen voor een onvergetelijk gala, dus lees gauw verder.
Dresscode
De kledij is het allerbelangrijkste onderdeel om een (studenten)gala te onderscheiden van andere soorten dansfeesten. De gebruikelijke dresscode is ‘white tie’. Dit houdt in dat vrouwen een lange avondjurk dragen tot aan de hak met eventueel een tasje of handschoenen. Bij mannen is het, daarentegen, iets ingewikkelder. Zij behoren in rokkostuum te gaan dat bestaat uit verschillende onderdelen. Zoals rechts in de afbeelding te zien is: een zwarte pantalon, wit overhemd met daar overheen een wit gilet en een zwarte rokjas. Daarbij moet niet de witte vlinderdas en zwarte lakschoenen vergeten worden.
Ook verzorgt de uitnodigende partij de corsages en deze moet de kleur van de galajurk bevatten. Bij de man wordt deze aan de linkerkant van het revers gedragen met de kop omhoog en bij de vrouw met de kop naar beneden. Om de outfit iets informeler en creatiever te maken, kiezen studenten soms ook voor een grappige corsage in bijvoorbeeld de vorm van een toeter.
Kom je een kopje thee doen?
Daarnaast is een gala niet compleet zonder een gala-date. Persoonlijk vind ik de etiquette rondom het vragen van een gala-date een van de leukste aspecten van het gala. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat je nog meer naar het gala gaat uitkijken, mits je de juiste date hebt gevonden natuurlijk. Zo is het de bedoeling dat de heer via een blauwe, handgeschreven brief met zilveren letters de vrouw mee vraagt. Op haar beurt reageert de vrouw via een roze brief met gouden letters door de heer in kwestie uit te nodigen voor een kopje thee.
Op subtiele wijze zal de vrouw tijdens het thee drinken laten weten of ze geïnteresseerd is om mee te gaan als date. Mocht zij niks serveren bij de thee betekent het dat ze helaas niet geïnteresseerd is. Als er koekjes bij de thee worden klaargezet laat ze zien dat ze enkel als vrienden met hem naar het gala wil. Het wordt eigenlijk pas interessant als de taart op tafel wordt gezet. Hiermee wordt er gezegd dat ze hem als date wel ziet zitten. Mocht er nu ook nog eens slagroom op de taart zitten dan kan de avond voor beiden niet meer stuk.
Ongeschreven regels
Tijdens de visite moet de vrouw ook op een onopvallende manier de kleur van haar jurk onthullen. Op deze manier kan de corsage op de jurk worden afgestemd. Dit kan door een bloem met dezelfde kleur op tafel te zetten of om het tipje van de jurk uit de kast te laten hangen. Verder is het erg belangrijk dat er tijdens de gehele visite niet over het gala gepraat wordt. En op de avond van het gala zelf behoort de heer vanzelfsprekend de dame thuis op te halen. Mocht het gala plaatsvinden in een schrikkeljaar dan zijn de rollen omgedraaid en behoren de vrouwen de mannen te vragen.
Tegenwoordig is het bijna uitzonderlijk dat iemand zich aan deze regels houdt en dienen ze slechts als ‘ongeschreven regels’, ook wel mores genoemd. Het kan echter zeker geen kwaad om deze etiquette te kennen. Het idee erachter blijf ik erg leuk vinden en voegt zeker wat ouderwetse romantiek toe aan het gala.
Het Quintus gala
Mijn eerste echte studentengala was het Quintus gala vorig jaar. Deze vond plaats op het pittoreske Haarlemmermeerstation en het was een zeer geslaagde avond. Het beviel me zelfs zo goed dat ik heel graag mijn eigen gala wilde organiseren. Zo zit ik op dit moment in de galacommissie om het Quintus gala van dit jaar te organiseren. Ik heb de functie ‘lid artiesten en logistiek’, wat betekent dat ik de artiesten voor het gala regel. Ook zorg ik ervoor dat de avond op rolletjes loopt. Ik kijk er al erg naar uit en kan niet wachten tot de zaal wordt gevuld met de beste hitjes. Mijn lange galajurk hangt al in de kast, klaar om gedragen te worden. Ook ik zal me natuurlijk houden aan de gala-etiquette. Nu nog wachten op die blauwe brief met zilveren letters en het zal een onvergetelijk gala worden.
Ben jij ook zo dol op (studenten)gala’s? Laat het me weten in de reacties!