In de tijd dat Joop Gottmers nog door het leven ging als Joop G. was het nou niet bepaald het type dat je in een donker steegje wilde tegenkomen. Op klaarlichte dag in een open veld trouwens ook niet. De voormalig Europees kampioen boksen was twee decennia geleden een zware jongen die, zo zegt hij zelf, 50.000 gulden per uur verdiende met de handel in harddrugs.

Hij ziet eruit als een typische Rotterdammer. Verweerde kop en mat in zijn nek. De zaal slaakt kreten van ongeloof en verwondering bij elk sterk verhaal dat hij opdiept uit zijn schimmige, gewelddadige verleden. Het is knap dat hij nog overeind staat en helder uit zijn ogen kijkt gezien de grote hoeveelheden amfetamine die hij vroeger zijn aderen in jakkerde. Hij vertelt in geuren en kleuren over de mensen die hij in elkaar heeft geslagen, het luxe leven dat hij en zijn vriendin hadden en de vele gevangenisstraffen. Niet dat die hem tot inkeer brengen. Twee weken nadat hij vrij komt, loopt hij weer fluitend met een blok coke over straat te leuren.

Op zoek naar God-logoDit krankzinnige leven krijgt een al even bizarre wending, want Joop komt vlak na een zelfmoordpoging een man tegen die hem aanspoort op zoek te gaan naar God. Nadat Joop hem eens flink heeft uitgelachen, laat hij zich na een tweede zelfmoordpoging toch overhalen. Stijf gestuiterd van de drugs, gekleed in een kogelvrij vest en gewapend met een pistool gaat hij naar een Bijbelstudiebijeenkomst.

De lichtelijk opschepperige toon in zijn stem verdwijnt langzaamaan, hij begint zachter te praten. Over dat hij sindsdien volledig is gekapt met zijn criminele verleden en nu een kind van God is. Hoewel vooraf was aangekondigd dat dit keerpunt in het verhaal eraan zat te komen, is het nogal shocking. Van meedogenloze crimineel naar overtuigd christen en verkondiger van het evangelie, een groter contrast is er haast niet.

En wat hebben wij vandaag geleerd?

  1. Geloof in God, daar kunnen geen 3 w’s tegenop. Voor de leek: de 3 w’s staan voor werk, woning en wijf, beproefde drie-eenheid tegen het plegen van recidive.
  2. Deze man was door de onhoudbare levensstijl die hij had, vatbaar voor een radicale verandering en toevallig is dat een bekering tot het christendom geworden, maar het had net zo goed een andere ‘uitweg’ kunnen zijn.
  3. Dit is het levende voorbeeld dat jarenlang excessief drugsgebruik religieuze ervaringen tot gevolg kan hebben.
  4. Iets anders, namelijk….

Ik ben bang dat ik het antwoord schuldig moet blijven.