Scripties. Een onderwerp dat al veel besproken is op deze blog, en dat ik en de andere bloggers nog veel zullen bespreken dit jaar. De kans is groot dat ik van hen het meest te vertellen (lees: zeuren) zal hebben over dit onderwerp. Waarom? Omdat twee masterstudies natuurlijk ook twee masterscripties betekent. Au.

Twee MAscripties. Twee. MAscripties. Twee. MA. Scripties. Twee!! MA! Scripties! Nu de eerste helft van het eerste semester er alweer bijna opzit begint de realiteit van twee masterscripties toch wel akelig dichtbij te komen. Gelukkig ben ik al enigszins ervaringsdeskundige in het schrijven van scripties, want je behaalt natuurlijk ook niet twee bachelordiploma’s zonder twee bachelorscripties te schrijven.

Maar zo’n masterscriptie is toch weer een stuk moeilijker dan een bachelorscriptie. Nu denk je vast: d’uh, ja hallo, je weet zelf. D’uh, ja hallo, natuurlijk weet ik zelf. Dat ik er twee moet schrijven is het probleem niet zo. Het probleem is dat ik ook nog voor twee MAprogramma’s vakken volg en huiswerk heb. En voorzitter van een studievereniging ben én een bijbaantje heb. Allemaal prima te combineren…… maar dan schiet die scriptie er wel een beetje bij-in. Om nog maar niet te spreken over de zelf-opgelegde streberstress dat ze GOED moeten zijn. Niet alleen omdat ik er altijd naar streef het beste van mijn kunnen te laten zien, maar ook omdat ik mogelijk nog een PhD wil gaan doen in Engels na mijn afstuderen. Game on!

Als ervaren ervaringsdeskundige heb ik gelukkig ook het nodige geleerd tijdens het schrijven van mijn BAscripties:

  1. Het is makkelijker om op schema te blijven als je deadlines stelt met je begeleider
  2. Het is makkelijker een onderwerp te bedenken als je binnen je BA al kan specialiseren in een richting
  3. Het is nooit, never, nunca, nie, jamais een goed idee om een scriptie tot het laatste moment uit te stellen (Been there, done that, gaat dus no way in hell op voor scripties schrijven helaas)

Omdat ik dit jaar, in tegenstelling tot de meeste van mijn medebloggers, dus twee van deze monsters moet gaan produceren, ben ik er nu al hard over aan het nadenken. Voor mijn eerste scriptie heb ik een beetje mazzel: toen ik in februari begon aan de MA Asian Studies kon ik al een thesis proposal schrijven – de opzet van de scriptie heb ik dus al. Na de leesweek ga ik daar dus serieus aan zitten, om zo – hopelijk – te voorkomen dat ik straks twee scripties tegelijkertijd ga schrijven. Over twee weken is het zover, dan gaat het grote aftellen beginnen en kom ik langzaamaan steeds dichterbij mijn officiële toegang tot de grote-mensen-wereld.

Wish me luck!

Scriptiestress