Als je een student vraagt hoe het gaat, zul je meestal horen “druk”. Dat is wat ik in ieder geval vaak hoor én zelf bijna altijd als antwoord geef. Studeren kost tijd, een leuk sociaal leven ook, en die combinatie zorgt soms voor enorme wallen onder je ogen. Voorheen zat je elke dag uren piano te spelen, te gamen of een boek te lezen. Hoe bied je in al die drukte het hoofd aan een tijdrovende hobby?

 

Ik schrijf al verhalen sinds ik in staat ben om te schrijven. Mijn computer staat er vol mee (afgemaakt en onafgemaakt). Ik heb er altijd tijd voor gevonden, ik kon zo goed als elke dag schrijven tijdens de basisschool en de middelbare school. Maar toen ging ik studeren, en waren er ineens een heleboel andere dingen die mijn tijd opslokten. Een baantje, een studie, nieuwe vrienden, commissiewerk binnen mijn studievereniging… Tijd vinden voor schrijven werd moeilijk. Ik heb nog een tijdje een blog gehad (twee zelfs), en ik heb meegewerkt aan een verhalenbundel met schrijvers uit de regio, maar aan mijn eigen verhalen werken bleek toch moeilijk. Dus ik ben op onderzoek gegaan en gekeken hoe anderen dat doen, en wat voor tips er misschien kunnen werken!

 

Maak van je hobby je werk

Bijna een soort cliché-uitspraak, maar het zou in veel gevallen natuurlijk wel werken. Maar vaak zegt je hoofd je dat het niet mogelijk is, dat ‘er geen geld valt te verdienen’ met jouw hobby. Dat is helaas meestal ook wel het geval. Van schrijven word je (tenzij je de wereld van Harry Potter verzint, maar dat heeft J.K. Rowling al gedaan) niet bepaald rijk, en ook gamen levert je niet veel op (tenzij je PewDiePie heet, en op gaat vallen op YouTube). Bovendien (mocht je maar één echte hobby hebben) heb je dan geen hobby meer, en dat is best problematisch! Maar bekijk het misschien ook wat minder direct: ik studeer Biomedische Wetenschappen, en kan daarmee ook de kant van de wetenschapsjournalistiek op. Dan combineer ik mijn hobby en werk toch nog een beetje.
Ik snap ook wel dat dat niet helemaal is wat je zou willen. Maar wees creatief met je opties, en probeer je passie(s) toch in je (toekomstige) werk te stoppen. Dat lijkt me namelijk veel beter dan een saaie baan hebben zodat je je hobby’s kan betalen en beoefenen 😉
map-met-verhalen

Het is alweer veel te lang geleden dat ik iets heb geschreven…

 

Plan tijd in

Je hebt vast een agenda (of het nou een fysieke, een digitale, of een mentale is). Daarmee onthoud je afspraken met vrienden, met de tandarts, colleges, etentjes, dates… Wat nou, als je eenmaal (of meerdere malen) in de week/maand een date plant met je piano/gitaar/boek/game/whatever? En neem het serieus, je date gaat teleurgesteld zijn als je afzegt, of het vergeet. Het maakt niet uit met welke intervallen je zo’n afspraak met je hobby plant (ligt ook aan je hobby natuurlijk), als je het maar regelmatig doet. Keep it alive and kicking. Als ik denk aan mijn eigen hobby’s (onder andere schrijven en gitaarspelen) is dat eigenlijk het belangrijkste wat er is: niet per se er veel tijd aan kwijt zijn, maar regelmatig schrijven of gitaarspelen. Dan verlies je het niet uit het oog, en kan je het vol blijven houden.

 

Het blijft best lastig om hobby’s die je al je hele leven doet vol te houden als je eenmaal studeert. Je leven is ineens zo anders, en in veel gevallen zo veel drukker. Terwijl het wel belangrijk is er tijd voor blijven maken. Die hobby’s maken je tot wie je bent en uiteraard is het een belangrijke manier van ontspanning.

 

Hoe combineer jij je hobby met je studie en studentenleven?