Mensen die mij ook maar een beetje kennen weten dat mijn halve garderobe bestaat uit tweedehands kleding. Met een hip woord ook wel ‘vintage’ of ‘thrifting’ genoemd, klinkt ineens helemaal anders hè? Dan zie je me ineens als een hippe meid met eigen stijl die geld bespaart. Dat kan jij ook, en wel binnen de grenzen van je studentenstadje!

Waar geef jij je geld aan uit?

Laten we even eerlijk zijn. We kennen allemaal wel een student die altijd klaagt over geldtekort: (“Nee ik kan niet mee naar dit feestje want ik heb nog maar €0,05 op mijn bankrekening staan!”) maar die wel steeds nieuwe kleding koopt bij de Scotch & Soda en elke maand nieuwe schoenen heeft. Logisch dat je dan geld tekort hebt, lijkt me. Persoonlijk geef ik mijn geld liever uit aan ervaringen dan aan spullen. Toch ben ik wel zo’n typische meid met een ‘passion for fashion’ die altijd op zoek is naar nieuwe shirtjes, jurkjes, hoedjes etc. Dat is ook één van de hoofdredenen waarom ik veel van mijn kleding tweedehands shop.

markt vintage

Ik heb mijn liefde voor tweedehands kleding van huis uit mee gekregen

Even een stukje terug…

Een aantal jaar geleden was ‘thrifting’ nog helemaal niet zo’n ding maar het heeft nu iedereen overgenomen. Iets is ineens helemaal hip als iets ‘vintage’ is. Hipster is the new black zullen we maar zeggen. Het jammere is alleen dat de meeste mensen dan alleen maar naar de 9 straatjes in Amsterdam gaan en daar alsnog veel te veel geld betalen (want vintage is nu een trend). Dat kan anders!

Vintage in Leiden

Wil je het nou echt goed doen? En ben je een luie student die niet een hele tocht wil maken? In ons eigen mooie Leiden is er ook een ruim assortiment aan tweedehandswinkeltjes waar bijna niemand wat van af weet! Hier een lijstje met een paar van mijn favorieten:

  1. Vintage Island, aan de Nieuwe Rijn. Negeer hier even de (naar mijn mening) veel te grote collectie aan cowboylaarzen en verwassen truien en steven gelijk af op de prachtige wollen jassen, baretten en gekke T-shirts. Het is even spitten in de overvolle rekken maar hier zitten wel echt pareltjes tussen.
  2. Hartendief, op de Breestraat. Hier vind je vooral merkkleding. Ik kom er vooral voor de tassen, riemen en zonnebrillen. Erg leuk winkeltje met heel mooie spullen! Als ik weer eens over de Bree fiets kan ik het vaak niet laten hier even te stoppen.
  3. Modejacht Leiden in de Pieterskerk Choorsteeg. Dit is echt het kleinste winkeltje dat ik ken maar het verbaast me altijd hoeveel er wel niet in past. Helaas is deze maand bekend geworden dat de winkel eind maart gaat stoppen. Dus zodra je dit leest; ga er nog heen voordat dit leuke adresje weg is.
  4. Flamingo, aan de Nieuwe Rijn. Ze hebben nooit wat je zoekt maar wel een heleboel dingen waarvan je nooit wist dat je ze zocht. Een helemaal kleuren, prints en gekke modellen. Ik kijk hier altijd mijn ogen uit.
  5. MEI, in de Pieterskerk Choorsteeg. Oké, dit is geen kledingwinkel en het is ook niet allemaal vintage (ook fairtrade) maar: dit is zeker weten het leukste winkeltje van Leiden. Vooral voor cadeautjes ga ik hier altijd even kijken.

MEI Vintage

Dit zijn vijf van mijn favoriete adresjes. Ik ben zelf echt opgegroeid met het spitten door grote tweedehands zaken en ik denk dat ik er heel veel voordeel uit haal, zowel financieel als qua originele kleding. Wat vinden jullie van tweedehands kleding? En hebben jullie nog een leuk adresje in Leiden dat ik aan mijn lijstje toe kan voegen?