Soms is het studeren in Leiden wat zwaar. Toch zijn er kleine, herkenbare dingen die het studeren hier een stuk beter maken. Ik heb er hier een paar op een rijtje gezet. Weet jij er nog meer?

 

1. Het Leidse hekje

Of het er nou modderig, glad of lastig te gebruiken is door vastgeketende fietsen, dat hekje zullen we altijd gebruiken om niet twintig meter om te hoeven lopen. Eigenlijk is het hilarisch dat we wel moeite doen om ‘galant’ over het hekje te komen (die strakke broeken, pff…), maar niet met omlopen.

Het olifantenpaadje van het FSW

Het olifantenpaadje van het FSW

 

2. Open dagen Leiden

Dan heeft de universiteit van die gratis lekkere belegde broodjes en koffie die niet voor jou zijn. Maar daar trekken wij studenten ons niets van aan. En onze maag al helemaal niet.

 

3. De referentielijst

Ik ga van binnen altijd huilen als ik zie dat een artikel uit 47 pagina’s bestaat, omdat er ook studentvriendelijke artikelen van 7 pagina’s bestaan. Het allereerste wat ik dan doe is kijken hoe lang de referentielijst is. Ooooh de blijdschap als de referentielijst al begint op pagina 31. Dat scheelt weer. Alhoewel… meestal vind ik toch dat ik met het lezen van het abstract, de conclusie en de discussie al genoeg weet.

 

4. Verdieping zes op het FSW voor als je rustig wilt werken

Want geen hond weet dat te vinden. De lift gaat niet verder dan vijf dus dat is al reden genoeg om te denken dat verdieping zes een foutje is (wie gebruikt er nou een trap om verder te komen dan verdieping twee?). Maar oh oh wat kan je op zes lekker werken.

 

5. Youtube video’s en fora

Omdat dat ene uurtje SPSS-les per week gewoon écht niet genoeg is om iets te kunnen vinden in SPSS of om überhaupt te begrijpen waar je naar op zoek bent. Lang leve internet!

 

6. Buslijn 43

De beste bus van Leiden voor je retourtje station-Gorlaeus! Soms even spannend of je mee kan, want de deuren sluiten nog weleens precies voor jouw neus omdat de bus al vol is.

Bus 43 :D

Bus 43 😀

 

7. Colleges die worden gefilmd

Dan kan je op je luie krent thuis blijven en het college versneld afspelen of doorspoelen. Overigens niet altijd efficiënt. Het filmpje wordt tig keer op pauze gezet om koffie te pakken en andere dingen te doen, tralala.

 

8. Oud-studenten voor tentamenvragen

Iedere student wilt weten of het leren van alleen collegesheets genoeg is om het tentamen te halen. Plus: het is kassa als een oud-student zich specifieke vragen kan herinneren voor selectief leren! Gaan we daar even extra op stampen.

 

9. Oefenvragen op Blackboard die letterlijk op het tentamen terug komen

Dan is er tenminste nog iets wat je met 100% zekerheid weet op een tentamen. Meestal zit het antwoord op een vraag voor jouw gevoel wel in je hoofd, maar niet tussen de meerkeuzeantwoorden.

 

10. Het Engels van de docenten

Louis van Gaal is al geniaal qua Engels, maar let eens op je eigen docent: “We don’t want det. It is as musterd after the miel.” Bij dit soort uitspraken is mijn dag weer goed.

 

11. De oprechte blijheid om participanten voor je scriptieonderzoek

De blijheid en het sarcasme bij het verwerven

Want dan wordt je onderzoek pas echt

 

11½. Koffie

Vorig jaar werden de betaalsystemen van de drankautomaten omgezet. Daardoor waren koffie, thee en chocomelk tijdelijk gratis. Gewéldige tijd! En toen bedacht ik me: dit zou altijd gratis moeten zijn. Dan zal ik eens niet als een zombie verschijnen op een tentamen of in een college om negen uur ’s ochtends. Dat maakt het studentleven hier nog zoveel beter.