De ‘online vriendschap’ discussie begon toen ik deze zomer bij een vriendin ging barbecueën. Samen met haar ouders en broertje zaten we aan tafel toen haar vader opeens vroeg hoe we elkaar eigenlijk hadden leren kennen. ‘Via het internet’, zei ik. Haar vader trok zijn wenkbrauwen op en vroeg: ‘Tinder?’.

Dat was blijkbaar de enige manier die hij zich kon voorstellen hoe mensen elkaar leerden kennen via het internet. Uiteraard zijn er veel meer manieren. Dat probeerden we hem duidelijk te maken terwijl haar broertje ons uit zat te lachen en ons elkaars ‘tinderdate’ noemde.  Na een korte uitleg over hoe we elkaar echt hadden leren kennen knikte haar vader en zei: ‘maar jullie hebben elkaar nu in het echt ontmoet, toen werd het pas een echte vriendschap’.

Ik denk niet dat onze vriendschap pas echt werd toen we elkaar offline ontmoet hadden. Voor ons allebei voelde het als een voortzetting van de vriendschap. We konden nu (andere) leuke dingen doen zoals samen barbecueën, maar dat voelde niet ‘echter’ dan online kletsen of spelletjes spelen.

 

Schijnvertoning

Het grootste argument tegen online vriendschappen die mensen hebben blijkt toch altijd weer het ‘anders voordoen op het internet’. 

Je anders voordoen: zo makkelijk

De vader van mijn vriendin begon uit te leggen dat we allebei een dikke oude man hadden kunnen zijn voordat we elkaar in het echt hadden ontmoet. ‘Mensen doen zich altijd anders voor op het internet’, was zijn mening. Ik kan niet ontkennen dat dat inderdaad veel voor komt. Aan de andere kant, dat komt offline ook veel voor. Mensen liegen, overdrijven en verzwijgen dagelijks van alles voor elkaar. Misschien is de manier wat subtieler dan op het internet mogelijk is, maar een zekere schijnvertoning is het nog steeds.

 

Schijnloos

De kant van online contacten waar mensen minder vaak aan lijken te denken is de mogelijkheid om volledig open te zijn. Toen ik de eerste paar keer met mijn vriendin sprak was ik niet van plan om ooit in het echt af te spreken. Hierdoor durfde ik opener te zijn bij haar dan ik ben bij de meeste mensen die ik in het echt ken. Het maakte me niet uit wat ze van mijn kwetsbare kant vond, ze was immers alleen een persoon op het internet. Zij had hetzelfde idee en door deze bereidheid om ons kwetsbaar op te stellen zijn we heel snel naar elkaar gegroeid.

Vriendschap is er in alle soorten en maten

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de manieren waarop je contact hebt met mensen online. Alleen chatten is heel wat anders dan skypen met iemand. Hoewel ik denk dat je met beide manieren een betekenisvolle relatie kan opbouwen, brengt het kunnen horen en zien van iemand je toch dichter bij elkaar.

Al met al denk ik dat de online wereld prachtige kansen biedt om nieuwe vriendschappen aan te gaan met mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben of nooit op die manier had leren kennen.

 

Vind jij dat online vriendschap telt als ‘echte’ vriendschap? Laat het weten in de reacties!