We leven in een tijd waarin we keuze in overvloed hebben. Van studies tot ontbijtgranen, de mogelijkheden zijn enorm. Veel keuze hebben is fijn; het geeft een gevoel van vrijheid. Door al die mogelijkheden heb je de kans om te kiezen wat echt bij jou past. Maar zoveel keuzes heeft ook een nadelige kant: keuzestress.

Natuurlijk is er wel verschil tussen de soorten keuzes en de manier om ze aan te pakken. Hieronder bespreek ik de twee hoofdcategorieën: kleine en grote keuzes.

Kleine keuzes

Dagelijkse dingetjes waar je uit moet selecteren, zoals de kleur van je outfit, het smaakje voor je thee of het soort broodje voor de lunch. Het lijkt allemaal niet zo lastig, maar een overvloed aan keuzes kan je brein behoorlijk uitputten. Kiezen wordt zo moeilijker waardoor er teveel tijd en energie in gaat zitten. Wil je niet aan het einde van de dag besluiteloos door de supermarkt struinen omdat je geen idee hebt wat je nu weer moet eten? Overweeg eens een dobbelsteen de keuze te laten maken. Dit is een trucje waar ik als kind mee begonnen ben en ik gebruik het nog steeds.

Als ik ergens uit moet kiezen (het liefst twee dingen maar meer werkt ook) wijs ik de ene mogelijkheid toe aan een even getal en de andere mogelijkheid aan een oneven getal. Dan is het alleen nog een kwestie van gooien en de keuze is voor je gemaakt. Het leuke aan deze truc is dat het meteen je ware gevoelens ergens over laat zien, zelfs al had je het zelf nog niet door. Voel je weerstand tegen de keuze die de dobbelsteen je laat zien? Geen probleem, dan kies je de andere mogelijkheid! Maar nu weet je tenminste dat dat de optie was die je diep van binnen het meest zag zitten. Als je meer mogelijkheden hebt kun je er uiteraard ook een toewijzen aan elk aantal ogen van de dobbelsteen, maar misschien lukt het je wel een voorselectie te maken.

Welk kopje koffie kies jij?
Welk kopje koffie kies jij?

Grote keuzes

Oftewel: de keuzes die er echt toe doen. Denk hierbij aan studiekeuze, partnerkeuze, woonplaatskeuze etc. Een meergranenbroodje dat tegenvalt gaat een stuk minder problemen opleveren dan een partner die niet bij je past. Neem hiervoor dus de tijd om goed na te denken.

Soms helpt dit nadenken overigens helemaal niks en raak je alleen verwarder dan je al was. In dat geval raad ik het maken van lijstjes aan. Die goede oude voor- en nadelen opsomming! Op papier krijg je vaak veel meer duidelijkheid en zie je sneller wat je nou eigenlijk ergens echt van vindt.

Als je lijstjes niks vindt, of nog extra duidelijkheid nodig hebt, is de volgende stap de keuze bespreken met anderen. Een frisse kijk op een situatie kan doorslaggevend zijn voor je uiteindelijke idee ergens over. Misschien merkt de persoon waarmee je praat zelfs al dat je meer naar de ene keuze neigt dan de ander, zonder dat jij dat zelf nog door had. Weet je het na al deze tips nog niet? Pak de dobbelsteen er dan maar weer bij. Het zou zomaar dat laatste zetje kunnen zijn wat de doorslag geeft. En anders heb je tenminste een manier om de knoop door te hakken.

Hoewel het goed is om de tijd te nemen voor belangrijke keuzes, bestaat er wél zoiets als teveel tijd nemen. Soms is het beter ergens gewoon voor te gaan, zelfs al ben je er niet honderd procent zeker van. Fouten maken hoort er nou eenmaal bij. Zo sta je de volgende keer met meer ervaring (en hopelijk wijsheid) tegenover een nieuwe keuze die gemaakt moet worden.

Niet elke keuze pakt goed uit...
Niet elke keuze pakt goed uit…

Kiezen is dus niet altijd makkelijk of leuk, maar wel noodzakelijk. Verspil niet teveel tijd en energie aan keuzes die er eigenlijk niet zoveel toe doen. De keuzes die echt belangrijk voor je zijn, kunnen deze extra aandacht namelijk goed gebruiken.

Heb je na het lezen van deze blog nog steeds last van keuzestress? Lees dan deze tips van Manon.