De stad Leiden is een echte studentenstad. De universiteit in Leiden bestaat al sinds 1575 en de verwevenheid tussen de stad en de universiteit zie je overal. Zo kan het mooie, altijd levendige, centrum van Leiden niet zonder zijn studenten. Waar de stad leeft onder het grote aantal studenten wordt er ook misbruik gemaakt van de nog onwetende student. Zo ontstaan er conflicten met huisjesmelkers en rekenen makelaars in Leiden bemiddelingskosten door aan de student. Ik irriteer mij enorm aan het feit dat ondanks de wettelijke bepalingen verhuurders vaak vrij spel hebben. Zo weten studenten vaak niet welke verplichtingen partijen hebben. In deze blog leg ik kort uit waar je als student en woningzoekende op kunt letten.

Huurbescherming

Huurders hebben op grond van de Nederlandse wet huurbescherming. Als je verhuurder aangeeft dat je de woning per direct moet verlaten, dan kan dit juridisch niet zonder reden. De verhuurder mag de huur enkel opzeggen om een beperkt aantal redenen: bijvoorbeeld wanprestatie (huurachterstand) of dringend eigen gebruik van de woning kan zo’n reden zijn. Het huurcontract eindigt pas als je schriftelijk akkoord gaat met de huuropzegging. Ga je niet akkoord met beëindiging van het contract, dan kan de verhuurder je er niet uitzetten. De verhuurder zal dan eerst naar de rechter moeten, die zal beslissen of de beëindiging van het huurcontract rechtsgeldig is.

25-7-2012-17-24-el_cid-week480

Bemiddelingskosten

In Leiden rekenen bijna alle makelaars en bemiddelingskantoren bemiddelingskosten (vaak 1 maand huur plus 21% BTW). Dit is echter lang niet altijd toegestaan! De huurder die reageert op een advertentie van een makelaar, hoeft bijna nooit bemiddelingskosten te betalen. Hij geeft ten slotte de opdracht niet. In de praktijk rekenen veel makelaars dus wel bemiddelingskosten door aan de huurder. Dit is onredelijk. Ook het doorrekenen van bemiddelingskosten in de vorm van “servicekosten” is niet toegestaan. De verhuurder geeft de makelaar vaak de opdracht om zijn woning op de website van de makelaar te plaatsen. De huurder reageert hier dan op. In deze situatie is de verhuurder de opdrachtgever en dient hij de bemiddelingskosten aan de makelaar te betalen.

Het rekenen van bemiddelingskosten is dus in veel situaties niet toegestaan. Toch is het niet altijd verstandig om voor het aangaan van de huurovereenkomst te weigeren om bemiddelingskosten te betalen. Je krijgt de huurwoning dan niet. Indien je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald kun je deze tot vijf jaar na betaling terugvorderen.

Zelf huur ik sinds vorig jaar een woning aan de Doezastraat in Leiden. Ook ik had een maand huur plus BTW betaald voor bemiddeling aan een makelaar omdat ik de woning anders niet zou krijgen. Na het sluiten van de huurovereenkomst en het betalen van de bemiddelingskosten, heb ik een brief gestuurd naar de makelaar. Na veel discussie heb ik de bemiddelingskosten uiteindelijk teruggekregen.

Mocht je vragen hebben over bemiddelingskosten, dan kun je natuurlijk altijd langs het Juridisch Loket gaan. Het Juridisch Loket zit in Leiden aan de Bargelaan 8a en is elke werkdag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies.

Zie voor meer informatie over huurbescherming:

http://www.youtube.com/watch?v=qVK2dEy43R8&list=FLeA7f0t_9wUUoY1KgMdjPJA

en bemiddelingskosten

http://www.youtube.com/watch?v=zrbzUAlbWJY&list=TLYVuBWeyVJvs