Het avontuur zit er op. 6 maanden in Amerika. Tijd voor reflectie. Ik ben een geweldige ervaring rijker, maar heb ik er ook echt iets van geleerd?

Kreten als ‘Een geweldige ervaring’, ‘Je leert er zoveel van’, ‘Studeren in het buitenland verrijkt je als mens’, zijn de clichés die ik telkens hoorde van mensen die er al een buitenlandperiode op hadden zitten. Sommige clichés gebruikte ik voor mijn motivatiebrieven. ‘Ik wil in Amerika studeren omdat ik verwacht skills op te doen die ik in Nederland nooit zal leren.’  Het is allemaal waar, maar wel een tikje vaag.  Even concreet: wat leer je van een semester in het buitenland? Ik geef drie voorbeelden.

1. Moeite met ‘small talk’

Misschien een open deur, maar mijn Engels is met sprongen voorruit gegaan. Vooral de kleine dingen. In het begin had ik moeite met ‘small talk’. Het kostte mij vaak te veel tijd om op de juiste woorden te komen, en een leuk grapje kwam er al helemaal niet van. Door het continue te blijven spreken veranderde dat na een aantal weken. Ik dacht en droomde zelfs in het Engels.

The struggle is real

Mijn struggle met het Engels bleef tijdens de colleges wel een obstakel. Een deel van mijn cijfer hing namelijk af van ‘class participation’. Als ik niet snel genoeg mijn hand opstak om antwoord te geven, dan hadden de overijverige William and Mary studenten het gras al onder mijn voeten weggemaaid. Dit maakte het erg moeilijk om te laten zien dat ik meedeed tijdens de les. Gelukkig waren er ook andere manieren om je ‘participation grade’ in te vullen. Zo ben ik veel langsgaan bij de docenten tijdens hun kantooruren om mijn vragen een op een te stellen.

2. Hoe kan wiet legaal zijn bij jullie?

Het klinkt misschien gek, maar in het buitenland heb ik veel geleerd over mijn eigen land. Dat komt onder andere doordat ze mij vaak de oren van het lijf vroegen wanneer ze erachter kwamen dat ik Nederlands was. Ik ben inmiddels de tel kwijtgeraakt hoe vaak ik heb moeten uitleggen hoe wiet legaal kan zijn in ons land. Daarnaast was ik zelf heel erg geïnteresseerd in hoe zaken geregeld zijn in Amerika. Het jaarlijkse collegegeld fascineerde mij het meest. Dat ze er hier zoveel geld over hebben om te studeren heeft me toch doen beseffen hoe goedkoop onderwijs is in Nederland. Toen het leenstelsel werd ingevoerd was er vanuit de studenten veel kritiek, maar vergeleken met Amerika mogen we echt niet klagen.

Study Abroad

Nederland is erg populair onder de Amerikanen. Voor de William and Mary studenten is een semester in Leiden is erg gewild!

3. In gesprek met de ‘echte’ Amerikaan

Verder ben ik het land Amerika beter gaan begrijpen. Ik zeg niet dat ik nu een Amerika-expert ben, maar het soms ingewikkelde en irrationele politieke klimaat is mij niet meer onbekend. Dat komt door het vak American Politics dat ik volgde, maar met name door de verschillende mensen die ik gesproken heb. Vooral tijdens mijn reisjes weg van de campus kwam ik de ‘echte’ Amerikanen tegen.

Deze man stond hier elk weekend sinds Trump de verkiezingen won.

Wat leer jij?

Eigenlijk zijn er nog zoveel meer dingen die ik heb geleerd, maar het blijft lastig te concretiseren. Ik vind bijvoorbeeld dat ik een stuk volwassener ben geworden, maar hoe kan ik dat goed uitleggen? Ik ben eigenlijk wel benieuwd. Heb jij er ook een buitenland ervaring opzitten en wat heb je daarvan geleerd? En als je overweegt naar het buitenland te gaan, wat verwacht je te leren? Laat het weten in de comments!