Klaar om aan het take-home exam te beginnen met een grote pot thee!

Al vanaf week 1 werd erover gesproken. Het take-home exam. Voor veel van mijn medestudenten was het een nieuw fenomeen. Voor mij helaas niet, inderdaad helaas, want met mijn vorige take-home exam was ik niet zo blij. Ik had het in een keer gehaald, dat wel. Maar wat ben je lang bezig met zo’n tentamen! Ik ben vaak al uitgeput na een 3 uur durend tentamen, laat staan na drie dagen!

De docent hoorde onze angsten en klaagzangen met medelijden aan.  Ze probeerde ons gerust te stellen en verzekerde ons ervan dat zij, toen zij nog student was, het een van de fijnste manieren van tentamineren vond en plaatste ter geruststelling een link met tips en tricks op blackboard.

Op woensdag was het dan zover. Het take-home exam stond online. ’s Ochtends had ik nog even snel m’n kamer opgeruimd en een grote pot thee gezet zodat ik er helemaal klaar voor was. Eerst op m’n gemakje de vragen doorlezen, hier en daar een aantekening welk artikel me wel passend leek en toen ging ik echt aan de slag. Ik heb drie volle dagen opgesloten gezeten in mijn kamer en geploeterd op het tentamen. Ik stond er mee op en ik ging er mee naar bed. Op dag één moest ik er echt nog even inkomen, dus het ging allemaal nog wat stroef. Op dag twee zat ik er wel lekker in en vond ik het zowaar wel leuk. Maar op dag drie had ik echt geen zin meer, maar ik moest echt nog even de puntjes op de i-zetten.  Omdat het tentamen drie dagen duurde was de vreugde net na het inleveren natuurlijk extra groot! Op facebook popte na de deadline een berichtje op van een studiegenootje:  “Hello life, it’s good to see you again!” Blijkbaar was ik niet de enige die er flink op heeft zitten ploeteren.

Natuurlijk zijn er ook een aantal voordelen aan een take-home exam: je kan er lekker thee en koekjes bij pakken, je hebt geen last van snotterende en hoestende studiegenoten tijdens het tentamen, je kan nog eens een nachtje slapen over een vraag en je kan het lekker in je kloffie maken.  Maar toch, het is niet mijn favoriete vorm van tentamen maken. Ik kan makkelijk drie uur zonder thee en vind het totaal niet erg om me representatief aan te kleden.

Maar ik heb het doorstaan het enige wat nu nog rest is het cijfer afwachten, dus; Fingers crossed!