Na een serie van blogs over het verre China, keer ik voor deze blog terug naar lokale wateren: de Leidse grachten! Leiden wordt niet voor niets Klein Amsterdam genoemd, want de stad is niet voor te stellen zonder haar grachten. Maar liefst 28 kilometer aan singels en waterwegen geven het knusse centrum van Leiden karakter. Vanaf het water ervaar je de stad weer helemaal opnieuw, of je nu vaart in een sloep, een rondvaartboot of, zoals ik graag doe, in een kajak.

Levitas, de enige Leidse Kanovereniging

Als lid van de Leidse kanovereniging Levitas ben ik natuurlijk gek op kajakken, niet alleen op de wateren rondom Leiden, maar ook in het centrum, dat gemakkelijk te bereiken is vanaf de loods van de vereniging.

Leiden vanaf het water

Vanaf het water ontdek je hele andere plekjes in Leiden die je anders niet kan bereiken. Zoals de mooie huizen aan het water of de vele woonboten die Leiden rijk is. Op het Galgewater kan je de oude Stadstimmerwerf bewonderen, net als Molen de Put!

Op het water onder Leiden

Langs het Rapenburg en het van der Werf Park zijn een van mijn favoriete stukjes om te varen in Leiden. Hier zie je zowel de mooiste stukjes van de oude stad, naast het weelderige groen van het park. Vervolgens kom je uit bij een lange watertunnel waarbij je onder de Breestraat vaart en op de Nieuwe Rijn uitkomt. Minder griezelig dan het lijkt! Op de Nieuwe Rijn vind je de Koornbrug, een van de mooiste bruggen van Leiden.

Natuur in en om de stad

Tijdens het varen komen we geregeld watervogels tegen. Zwanen zijn erg territoriaal, dus daar kan je beter uit de buurt blijven. In de lente broeden de vogels overal ijverig en zie je vooral in de omgeving van Leiderdorp talloze trotse ouders met hun jonge kroost rondzwemmen.

Gouden gloed

De Leidse grachten zijn altijd mooi, of het nu een mooie zomerdag is of 10 graden onder nul. Ook ’s avonds leveren ze mooie plaatjes op. Nog een leuke tip: tijdens de weken voor kerst is er kerstmarkt óp de Nieuwe Rijn, dat is absoluut een bezoekje waard.