Dit jaar staat Leiden volledig in het teken van Azië: het Leiden Asia Year. Als hoogtepunt werd afgelopen donderdag de gloednieuwe Asian Library officieel geopend in de Pieterskerk, in bijzijn van koningin Maxima. De rest van de dag was gevuld met lezingen, films, muziek en snacks. Alles wat met Azië te maken had was van de partij. Blik samen met mij terug op deze mooie dag!

Kom voor Azië naar Leiden

Als student Chinese Studies ben ik best trots op de vooraanstaande positie van onze Leidse Universiteit. China of Japan, India of Indonesië, als het op het bestuderen van Azië aankomt, ben je in Leiden aan het juiste adres. Niet alleen de stad zelf heeft veel te bieden met al haar musea. Universiteit Leiden is bijvoorbeeld de enige plek in Nederland waar ik en vele anderen hun studie op universitair niveau kunnen volgen! Al vele jaren konden alle studenten van Azië studies gebruik maken van hun eigen Asian Library in het Arsenaal, maar deze was aan vervanging toe. Nu is het zover en zijn we verhuisd naar de andere kant van de Witte Singel. Van stoffige leesruimtes naar een gloednieuwe verdieping bovenop de UB: dat is wel een feestje waard!

Opening Asian Library

Opening Asian Library koningin Maxima

Een betere foto van onze koningin zat er helaas niet in

Koninklijk bezoek in de bibliotheek

Donderdag 14 september werd met een overvol programma dit unieke deel van de universiteit in het zonnetje gezet. De officiële opening vond ’s morgens plaats in de Pieterskerk. Danseressen in mooie gewaden voerden een Balinese welkomstdans uit. Er werd Javaanse muziek gespeeld door een gamelan orkest: kulintangs, gongs, xylofoons en fluiten vulden de kerk. Hierna maakte koningin Maxima haar entrée. Ik moet bekennen dat ik wel teleurgesteld ben dat ze geen toespraak gaf, maar ons slechts met haar koninklijke aanwezigheid vereerde. Na een toespraak van de Rector Magnificus, de directeur van de bibliotheek en professor Peter Frankopan, kwam hare majesteit nog even het podium op om het nieuwe boek Voyage of Discovery in ontvangst te nemen. De nieuwe Asian Library was officieel geopend.

 

Boeken, films en manga

De blauwe lucht van die morgen had plaatsgemaakt voor stortbuien, dus was er van de festival route tussen de verschillende universitaire locaties niet veel over. We haastten ons naar het Academiegebouw, waar we als een van de eersten de Asian Book fair bezochten. Hier werd onder andere het nieuwe boek van professor Frankopan gepresenteerd, The Silks Roads, A new History of the world. Hoogtepunt was de Japanse artiest die ons portret in mangastijl kon tekenen. Haar klandizie kwam pas goed op gang toen ze genoeg bordjes met ‘gratis’ had neergezet. De rest van de middag brachten we door met een interessante lezing over grote evenementen in China. We bekeken korte, artistieke films over buitenwijken in Beijing, tifa’s (Molukse trommels) en traditionele Chinese boekdrukkunst in de bioscoopzaal van de bibliotheek. Ook bezochten we de nieuwe exhibitie over megasteden in Azië op de begane grond.

Opening Asian Library book fair

De opening van de nieuwe Asian Library herinnert mij eraan waarom ik al die jaren geleden koos om Chinees te studeren. China en Azië zijn buitengewoon divers en fascinerend. Een ander land bestuderen leert je niet alleen meer over de wereld maar ook over jezelf en ons eigen land. Wie weet is een van de Azië studies ook wel iets voor jou! Kom vooral eens kijken in onze nieuwe bibliotheek en verdwaal tussen de 30 kilometer aan collecties die de Universiteit rijk is.