Al je vrienden zijn op vakantie, de studentenverenigingen zijn dicht en je bent sinds juni niet in de buurt van een universiteitsgebouw geweest. Hoe heerlijk vakantie ook is, de stilte begint langzaam te vervelen. Maar dan staat ineens die EL CID- week voor de deur. En man, ik kan niet wachten.

Nieuw begin

Ik kan het me nog goed herinneren. Op 12 augustus 2013 stond ik vertwijfeld om me heen te kijken op de Beestenmarkt. Gewapend, uiteraard, met een foeilelijk EL CID-tasje vol reclamefolders om mijn schouder en een splinternieuwe paars-groene (tweedehands) fiets aan mijn hand. Nog een beetje ongemakkelijk bij het mentorgroepje waarmee ik de introductieweek zou doorbrengen en Leiden zou leren kennen. Klaar voor een week met heel veel nieuwe gezichten, goeie feestjes, leuke vrienden en weinig slaap.

De EL CID week (staat trouwens voor Enige Leidse Commissie Introductie Dagen, weet je dat ook weer) ademt nieuw begin. Het is als de aanloop naar je verjaardag of nieuw, leeg schriftje. Je weet niet wat de toekomst brengt, en dat is eigenlijk gewoon heel erg leuk.

Tips voor ouderejaars

Misschien denk je dat zo’n week eigenlijk alleen maar leuk is in je eerste jaar, maar vergis je niet. Mijn EL CID wordt elk jaar leuker! Waar je als eerstejaars gebonden bent aan een mentorgroepje en een deels verplicht programma, kun je als ouderejaars gaan en staan waar je wil. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Een paar tips.

  • Het Leids Eerstejaars Festival – Naar mijn mening het hoogtepuntje van de EL CID week. Dit mega-chille festival is, ondanks de naam doet vermoeden, ook hartstikke legendarisch als je geen eerstejaars meer bent. Koop een kaartje, echt, je krijgt er geen spijt van.
  • Koop een passe-partout – Het mooie polsbandje dat je koopt bij de PKvV geeft je de hele week toegang tot alle studentenverenigingen. Van glow-in-the-dark feestjes tot de beste artiesten (ik heb Gers Pardoel en Willie Wartaal al op het programma zien staan!). Hier moet je wel op tijd bij zijn, ze worden maar beperkt verkocht!
  • Word crew Help met de op- en afbouw van evenementen, tap bier, maak foto’s. Bonus: je mag overal gratis naar binnen.
  • Word mentor – Helaas zijn de inschrijvingen voor dit jaar inmiddels gesloten, maar ik noem ‘m toch even. Als mentor ontferm je over een groepje eerstejaars, herbeleef je de EL CID en pak je al die chille mentorenborrels mee. Ideetje voor volgend jaar?
De EL CID-week van 2015 trekt een recordaantal deelnemers.

De EL CID-week van 2015 trekt een recordaantal deelnemers. (bron: Universiteit Leiden)

Ergens lid worden?

En natuurlijk valt er nog veel meer te beleven. Denk je erover om toch nog lid te worden bij een vereniging, omdat je in je eerste jaar compleet overweldigd was door alle keuze? Kom op maandag dan eens naar de informatiemarkt op de Nieuwe Rijn, en struin op je gemakje alle kraampjes af. Zelf heb ik mij in mijn tweede EL CID week meteen op de maandagmiddag ingeschreven bij SSR-Leiden, een gezelligheidsvereniging. Vervolgens kon ik de hele week alle feestjes meepakken (én werd ik niet om 01.00 weggestuurd).

In de EL CID weken die volgden heb ik van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, op SSR, nieuwe eerstejaars rondgeleid en enthousiast gemaakt voor de vereniging. En ook dat was onvergetelijk. Er is echt geen enkel excuus om geen fantastische week te beleven.

Inmiddels is het vijf jaar na die maandagochtend op de Beestenmarkt en rijd ik nog steeds rond op dezelfde paars-groene fiets (best een prestatie, al zeg ik het zelf). In september begin ik aan een masteropleiding psychologie. Maar nu eerst die fantastische EL CID week. En geloof me, ik  kan echt niet wachten.

En, heb ik je een beetje enthousiast kunnen maken? De EL CID vindt dit jaar plaats in de week van 14 augustus. Bekijk het programma en koop je kaartjes voor het LEF (aanrader!).