‘Journalistiek is een ambacht en dat moet je vaak doen om goed te kunnen. Aan de slag dus.’ De start van de multimediamaand is een feit. Filmen, schrijven, mailen, interviewen, bellen, monteren… Elke redactie z’n eigen gebied, elk gebied z’n eigen netwerk.

De multimediamaand (#mmm) is een vast onderdeel van de masteropleiding Journalistiek en Nieuwe Media. Elk jaar wordt de multimediamaand om een bepaald project gebouwd. Vorig jaar deden studenten een maand lang multimediaal verslag van het Glazen Huis van 3FM Serious Request, dat toen in Leiden stond. Dit jaar doen wij hyperlokaal en multimediaal verslag van Leiden voor het Leidsch Dagblad.

De eerste week zit erop! Na een korte introductie van het Leidsch Dagblad afgelopen maandag gingen we aan de slag. De eerste afspraak was voor ons (redactie Leiden-Noord) geregeld, om half 10 moesten we aanwezig zijn in buurtcentrum ’t Spoortje. Hier hebben we kort wat mensen kunnen vragen een beeld te schetsen van Leiden-Noord. Geen van de redactieleden woont in Leiden, dus het is researchen geblazen om goed op te hoogte te zijn van wat er gebeurt in Leiden-Noord. Rond 13:00 werd het eerste bericht op Leidschdagblad.nl geknald. Diezelfde dag nog begon ik aan een videoreportage over de oplevering van Het Gebouw, de grootste brede school van Nederland. Meteen leuk, want dat was het eerste bericht dat werd doorgeplaatst naar de voorpagina van Leidschdagblad.nl.

De eerste week zijn zes berichten voltooid en hebben we vooral veel aandacht besteed aan het opbouwen van een netwerk. De grootste pluim van de week is voor Cathinca van Sprundel, haar interview met fotograaf Bram Pater is afgelopen zaterdag in de papieren krant van het LD verschenen. Volgende week gaan we het tempo behoorlijk opvoeren, er staan al een hoop afspraken gepland. Zo beginnen we onder andere met de rubriek Portret in Noord, een rubriek waarin we om de paar dagen iemand uit Leiden-Noord met een bijzonder talent (kunst/literatuur/muziek/sport/etc.) door middel van een audioslideshow introduceren. Ons doel is om zo multimediaal mogelijk verslag te doen van Leiden-Noord. Op dit moment zijn tekst (met beeld natuurlijk), audio en video te vinden in ons hoekje van de website. Daar hopen we audioslideshows, een beeldreportage en een datavisualisatie aan toe te voegen. Op naar week twee!