De Nacht van Morgen – specialiseer en heers. Dit was het thema van de Nacht van de Journalistiek dit jaar. Met andere woorden, welke ontwikkelingen spelen in het huidige medialandschap en hoe kunnen wij jonge journalisten ons voordeel ermee doen?

Het was een bruisende en gezellige nacht, wat genoeg Twitter-materiaal opbracht om de #nvdj hashtag om de paar seconden te zien verschijnen op de grote livewall in de Sociëteit. Zo zag ik opeens tijdens de borrel halverwege de avond mijn eigen twitternaam verschijnen! (“@kcajb hoe is die #nvdj tot nu toe?”) Vooral de uitspraken van Olaf Koens bleken materiaal te zijn voor een hoop tweets. De quote “voor buitenlandjournalistiek moet je peper in je reet hebben” heb ik volgens mij wel tien keer voorbij zien komen… Sarcastische grapjes en inspirerende quotes slingerden ons om de oren; de uitgenodigde mediaprofs hadden er duidelijk zin in. En wij ook!

Er waren drie workshop rondes. Ik had gekozen voor: (1) Zo maak je dé nieuwsfoto (Ilvy Njiokiktjien), (2) Buitenlandjournalistiek: leer het van de besten! (Lotte van Elp, Seada Nourhussen en Olaf Koens) en (3) Freelance jezelf de markt op (Mensje Melchior).

Vooral de eerste workshop had ik reteveel zin in, omdat ik zelf het liefste verder ga in de fotojournalistiek. Ik was ontzettend benieuwd hoe Ilvy, een geweldige fotografe waar ik veel bewondering voor heb, terecht is gekomen waar zij nu is. Ze heeft verschillende prijzen gewonnen, onder andere gefotografeerd voor National Geographic Channel (mijn droom!) en een prachtige documentaire (Afrikaner Blood) op haar naam staan. Tijdens de workshop vertelde ze over wat ze zoal gedaan heeft en hoe zij media benadert. Heel erg nuttig om te weten dus! Haar beste tip? Werk samen, vooral in Nederland. Als je als freelance fotografe een prachtige reportage hebt geschoten, zet het je werk kracht bij als een andere journalist er een verhaal bij schrijft.

Ook Mensje Melchior kwam met ontzettend veel tips en werkwijzen aanzetten om jezelf als sterke freelancer op de markt te zetten. Haar ellenlange CV is een inspiratie voor veel (aankomende) freelancers en we zaten dan ook allemaal geconcentreerd mee te pennen. Haar beste tip? Een idee is goed voor een blad als het alleen in dat blad kan en het liefst alleen nu. In the pocket!

nvdj

De goodiebag 🙂