Het onderwerp duurzaamheid is tegenwoordig overal. Goed nieuws voor mij als Master student Industrial Ecology, want nu kan ik jullie wat interessant nieuws vertellen. Nieuws dat je niet zo snel tegenkomt, maar wel een grote impact heeft. Wat zijn dan de meest interessante nieuwtjes uit de hoek van de duurzaamheid?

De grote schoonmaak gaat beginnen

Ocean Cleanup

Nog slechts 8 dagen 6uur en 33 minuten op moment van schrijven tot The Ocean Cleanup echt begint. Er is al veel over dit project geschreven, maar voor wie het niet kent. Op 18 jarige leeftijd kwam Boyan Slat op het idee om al het plastic in de oceaan op te ruimen. Dit door gebruik te maken van de stromen in de oceanen, waardoor het plastic op verschillende plaatsen zich ophoopt tot een enorm drijvend eiland. Over 8 dagen gaat The Ocean Cleanup grote drijvende tubes loslaten om het plastic te verzamelen, zodra er genoeg plastic in de U-vormige tubes is verzameld wordt het door een schip opgepikt en kan het aan land worden verwerkt. De verwachting is dat er binnen 5 jaar, 50 procent van het plastic uit de oceaan wordt gehaald.

Echt prachtig nieuws natuurlijk, en bijzonder dat er dan plastic van de afgelopen decennia binnen 5 jaar wordt opgevist. Toch moeten we dan ook stilstaan bij onze consumptie. Als we wereldwijd zo blijven doorgaan met consumeren, moeten we het plastic blijven opruimen uit de oceaan. Ook al is dat nu goed mogelijk met de tubes. Het is gewoon zonde van de materialen die we er in moeten stoppen als maatschappij. Dus om onze oceanen schoon te houden na het opruimen moeten we kijken of we plastic kunnen vervangen. En dat is een iets complexer probleem dan het simpelweg verbieden.

 

Dode zee, hier om de hoek

Dode zee

Nu ik het toch over water heb. Kan ik net zo goed doorgaan met het vertellen over een ander probleem. Het probleem van eutrofiëring. ‘Wat zeg je?’ hoor ik al, en dat kan ik mij goed voorstellen. Het is een mooi woord voor een complex probleem. Eutrofiëring houdt in dat er een voedingsrijkdom is in onze wateren. Rijkdom die komt door de bemesting van onze landbouwgrond. Deze voedingsstoffen stromen dan in slootjes, rivieren, meren en de zee na wat goede regenbuien. Waarna planten genoeg voedingsstoffen hebben om te groeien.

Goed nieuws zou je in eerste instantie zeggen. Maar helaas, uiteindelijk is het niet zo best. Doordat algen gaan groeien blokkeren ze het zonlicht dat normaal naar de bodem gaat. Uiteindelijk gaan ook de algen dood en zinken naar de bodem. Op de bodem gaan ze rotten, en daarmee verbruiken ze zuurstof. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er geen zuurstof in het water zit. Hierdoor is er geen leven meer in het water.

 

Help, het zand is bijna op?

Bouw

Oei, geen pretje tot nu toe in het water. Als we dan gaan kijken naar de kustlijn, is er dan nog iets positiefs aan de hand? Eerlijk gezegd, nee niet echt. Nog even iets verrassender, het zand raakt op. Klinkt raar toch? Toch is het zo. Al die stranden in de wereld, zoveel zand overal. Vooral na een dagje strand. Maar toch raakt het op. Dan hoor ik je al denken: ‘De Sahara dan, of de Gobi. Zulke enorme woestijnen. Dat zand kan toch niet op?’

Dat is het ook het eerste dat ik dacht. Nu blijkt alleen dat de bouw enorme hoeveelheden zand gebruikt, en woestijnzand is niet geschikt voor in de bouw. Het zand dat ze nodig hebben komt van rivierbeddingen, stranden. Dat is door millennia blootstellingen aan de elementen van zo’n structuur dat we er huizen van kunnen bouwen. Nu is het goede nieuws dat het nog wel even zal duren voordat het echt een probleem wordt. Toch is het al duidelijk dat er een tekort zal komen.

Klinkt allemaal best heftig, is er nog wel iets positiefs te horen?

Tijdens het schrijven van deze blog kwam het vaak door mijn hoofd. ‘Dit klinkt allemaal wel heel erg als het einde van de wereld’. Toch is er ook goed nieuws. Het goede nieuws komt voor mij dat het onderwerp duurzaamheid overal is. Het nieuws, op de uni en op straat. Iedereen heeft het er wel op een moment over. Langzaam zal dit besef ook zorgen voor oplossen. Zoals een 18-jarige Boyan Slat met het idee van The Ocean Cleanup komt. Zo zullen er nog andere individuen komen met oplossingen. De problemen zijn groot, maar met genoeg mensen die oplossingen zoeken komt het vast goed, uiteindelijk.